Minden ülőhely elkelt a Lélek szobrásza, pedagógus elnevezésű irodalmi esten, amit a Sziveri János Művészeti Színpad szervezett a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola központi épületének könyvtártermében pénteken. A közel két teljes órán át zajló színes műsorban az est vendégeként Varga Katalin, a nyolcadik évtizedében járó nyugalmazott magyar szakos tanárnő, visszaemlékezett a gyermekkorára, majd mesélt arról, hogyan jutott a döntésre, hogy magyar nyelvet tanuljon és tanítson. Visszaemlékezett a munkásságának jeles emberi pillanataira is. Kihangsúlyozta az emberek közötti kommunikáció fontosságát is, azaz a nyelv ismeretének szükségességét, és a nyelvtudásnak a lényegességét.

Az estet szavalatokkal gazdagították a muzslyai Szervó Mihály általános iskola tanulói. Név szerint felléptek Barna Léda, Asztalos Anasztázia, Kormányos Ákos, Márki Vivien, Pozsári Szeléna, Sziveri Emese és Nagy Zsolt. A zenei számokkal az Atlantik együttes kedveskedett. A műsort Kovács Jolánka vezette.

Az est végén Varga Katalin a jövő nemzedékéről is kifejtette véleményét.

– Hogy milyen lesz a jövő nemzedéke, a tanítóktól, a tanároktól, a szülőktől is függ! – mondotta. – A társadalom hathat, úgy általában, a politika különösen arra, hogy a jövő nemzedéke műveltséget, tudást szerezzen. A tudás nem jár papírháton, a tudás hatalom. Lehetünk mi csúnyábbak szépek, satöbbi, satöbbi… De az illem, a jóindulat, a tudás… A tudás óriási előny, óriási érték. Még a kicsik, hallgatják csupán, talán nem tudják elképzelni, hogy a tudás az óriási érték. De, nem tudhatja, nem tudhatod mikor és hol használod föl. Az életben szükség van a tudásra. És becsületre, tiszteletre, egymás iránt, a pedagógusok és a felnőttek iránt is.

Varga Katalin beszédét hatalmas taps követte.

Szavalatok:

Hogyan is Kezdődik az iskola? Weöres Sándor verse Barna Léda előadásában,

Kosztolányi Dezső: Tanár az én apám Sziveri Emese előadásában,

Fehér Ferenc: Tanyai iskolás gyerek verse Kormányos Ákos előadásában,

Márki Vivien Kiss Kálmán Tanítónk című versét szavalta,

Asztalos Anasztázia Füle Lajos Pedagógus című versét szavalta.