Milyen változásokat tartalmaznak a Közlekedésbiztonsági törvény módosító javaslatai?


A szerb média értesülései szerint január 1-től lépnek életbe azok a változtatások, amelyeket a Közlekedésbiztonsági törvény módosító javaslatai tartalmaznak. A jövő évtől kötelező lesz a gyerekeknek a speciális autósülés, s aki nem vásárol gyerekülést, az az ellenőrzés során 1000 eurós (120 ezer dinár) büntetésre számíthat. A próbaengedéllyel rendelkezők a jövőben nem vezethetnek bivalyerős autókat, a hátsó ülésen ülők, ha elmulasztják bekapcsolni a biztonsági övet, 5000 dinárt fizetnek majd, míg azok a sofőrök, akiknek 2 ezreléknél magasabb alkoholszintet produkálnak, nemcsak komoly büntetésre számíthatnak, hanem autójuk nélkül is maradhatnak. Jövő év júniusáig mindenkinek, aki még nem tette meg, új, biometrikus vezetői engedélyt kell csináltatnia.

A következő szabálysértések után járó büntetések az eddigi pénzbüntetésnek a kétszerese lesz:

– vezetés közben mobiltelefon használata

– a követési távolság figyelmen kívül hagyása

– a biztonsági öv használatának elmaradása

– 12 évnél fiatalabb gyereket az első ülésen utaztatni

– telt vonalon történő előzés

– gyalogátkelőn történő parkolás

– a nappali fényszóró bekapcsolásának elmulasztása

A jövőben, aki az autópályán a leállósávban közlekedik, sokkal kisebb büntetéssel úszhatja meg a szabálysértést. Jelenleg ezért a szabálysértésért, ami erőszakos vezetésnek is minősül, 14 büntetőpont jár, valamint 100 ezer és 120 ezer dinár közötti összeget kell fizetnie a vétkesnek. Mivel nagyon sok panasz érkezett ezzel a büntetéssel kapcsolatban, a módosítási javaslat életbe lépése után a büntetés csak 6000 dinár lesz.

Azok a sofőrök, akik erősen ittas állapotban ültek a volán mögé, s két ezreléknél magasabb a véralkoholszintjük, és azok, akiknek nincs jogosítványuk, autó nélkül maradhatnak. A rendőrség az ilyen esetekben ideiglenesen lefoglalja majd a járművet, s amennyiben megszületik a jogerős ítélet, végérvényesen el is kobozhatja. Ilyen esetekben a járművet árverés során eladják, a pénzt pedig a biztonságosabb közlekedés alap számlájára fizetik be. A részeg sofőrök a jelenlegi 15 és 60 nap börtönbüntetés helyett 30-tól 60 napig kényszerülnek majd börtönbe, a jogosítványukat pedig legkevesebb kilenc hónapra veszik el, s 15 büntetőpontot kapnak.

Azok a szülők, akik a gyereküket, gyerekeiket nem az előírásoknak megfelelő gyerekülésben utaztatják, vagy nem használják a biztonsági övet, 1000 eurós büntetésre számíthatnak. A módosítás szerint a 135 centiméternél alacsonyabb gyerekek számára kötelező a gyerekülés vagy az ülésmagasító használata.

Azok a sofőrök, akik nemrég vizsgáztak le és próbajogosítványt kaptak, csakis olyan autót vezethetnek, amely 107,28 lóerőnél (80 kilowatt) gyengébb. Ez a szabályozás két éven át vonatkozik majd a 19 évesekre, míg a fiatalabbak 21 éves korukig nem vezethetnek erősebb autót. A javaslat szerint a fiatal sofőrök mellett öt éven át kell ülnie egy tapasztaltabb sofőrnek, s a próbajogosítvánnyal rendelkezők nem vezethetnek autót 23 és 6 óra között, valamint egy csepp alkoholt sem fogyaszthatnak vezetés előtt (és közben sem).

A módosítás szerint 2017. június 10-ig mindenkinek le kell cserélnie eddigi jogosítványát, s át kell térnie a biometrikus jogosítványra. Ehhez a következő papírokra lesz szükség: kérelem az új jogosítvány kiadására, a régi jogosítvány felmutatása, egészségügyi bizonylat, amely nem lehet hat hónapnál régebbi, érvényes személyigazolvány, három befizetőlap.

A január elsején életbe lépő változások közül az egyik legfontosabb, hogy a jövő évtől már nem a jármű lökettérfogata alapján kell majd az autó regisztrációs adóját fizetni, hanem a jármű értéke alapján.