Délvidéki magyar színjátszás napja rendezvénysorozat


Csütörtökön a kortárs vajdasági magyar szerzők felolvasószínházával kezdetét vette a délvidéki magyar színjátszás napja rendezvénysorozat. A szabadkai Népszínház szervezésében zajló esemény első programpontját a Jadran épületében, a Danilo Kiš Alapítvány székhelyén, a Raktárban tartották meg – délután öttől és héttől voltak a felolvasószínházi előadások, a köztük lévő szünetben pedig a Vajdasági Képzőművészeti Kör jótékonysági kiállítását nyitották meg. A tárlaton látható festmények megvásárlására is volt lehetőség, a befolyt összeget a magyarkanizsai Együtt Veled – Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület, valamint a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ megsegítésére szánják. A kiállításmegnyitó után a fogyatékkal élők Mázlisták nevű társulata (képünkön) vitte színre az Időtlenek című negyedórás produkcióját Mácsai Mónika és Oláh Tamás rendezésében.

A felolvasószínház keretében két előadást tekinthetett meg a nagyérdemű, mindkettő esetében profi és amatőr színészekből állt az alkotógárda. Először Szegedi Szabó Béla Hangyabefőtt mesedrámája került közönség elé, amelyet Mezei Kinga rendezett, szereplőként pedig közreműködött Balázs Áron, Béres Márta, Dimitrov Nikoletta, Greguss Zalán, Huszta Dániel, Kocsis Endre, Mezei Zoltán, Ozsvár Róbert, Szilágyi Áron, Szecsei Tamás, Sziráczky Katalin, Török Arnold és Vicei Natália, illetve a zenei aláfestést biztosító Brestyánszki Bernadett. Az előadás alapját képező darabot saját meseregényéből dolgozta át színdarabbá a szerző, a világtól csaknem teljesen elzárt, a térképeken és a Wikipédián sem szereplő Porhó néhány lakosának és az odatévedő hívatlan vendégeknek a kalandjait mutatja be – voltak itt állatrabló kalózok, előlük menekülő hangyász, az általa a korábban elveszett szerelmének félretett és féltve őrzött hangyabefőtt, de virágzó biciklik is.

A másik produkciót Kucsov Borisz Félelem és reszketés Szabadkán című képregénydrámája alapján Forgács Péter képzelte közönség elé. A szereplők (Ábrahám Izsák, Czumbil Orsolya, Csernik Árpád, G. Erdélyi Hermina, Körmöci Petronella, Magyar Attila, Pesitz Mónika, Ralbovszki Csaba és Vajda Stella) színes babzsákokkal megtömött térre varázsolták oda Szabadka jellegzetes figuráit és tereit, megidézték Csáth Gézát is, jártak a varázsló kertjében is, rendkívül vidám jelenetsorokban igencsak szomorú helyzeteket jelenítettek meg – az észak-bácskai városban uralkodó pesszimista hangulat, az állandóan vissza-visszatérő elvágyódás, illetve a javíthatatlanul korrumpáltnak tűnő bürokrácia és politikum pecsétjét is magán viselte az előadás, amelyet a produkciókat követő értékelésen vajdasági posztapokaliptikus-pszichedelikus képregényszínházként határoztak meg.

Az előadások után megtartott beszélgetésen a moderátor Husnyák Andrea mellett a színész-rendező László Sándor és a rendező-dramaturg Oláh Tamás társalgott a szerzőkkel és a rendezőkkel, illetve a közönség soraiból is elmondta véleményét több színházi szakember, többek között Radnai Annamária és Upor László is.

A délvidéki magyar színjátszás napjához kötődő események ma a Klein House-ban Janovics Erika és Pilinyi Márta Kosztümvarázs című közös kiállításával, majd Terék Anna és Lénárd Róbert könyveinek Drámák címet kapott bemutatójával, illetve a Jadran Színpadon az Újvidéki Színház vendégjátékával, a Csókos asszony című előadással folytatódtak, holnap pedig a rendezvénysorozat megkoronázásaként sor kerül a Pataki Gyűrű-díj átadásának gálaestjére – végre kiderül, hogy az öt jelölt, Crnkovity Gabriella, Mezei Kinga, Lőrinc Tímea, Magyar Attila és Pálfi Ervin közül ki lesz az előző évad legjobb délvidéki magyar színésze.