Nem pusztába kiáltott szó a polgári aktivitás, a civil kezdeményezés, mert vannak esetek, amikor eredményt hozhat. A pozitív példát Szabadkán a Sétaerdő helyi közösségben tapasztalhattuk meg, ahol a helybeli lakosok aláírásgyűjtésének eredményeképpen épült gyalogjárda.

A sétaerdő bejáratától, vagyis a Szekeres László és a Frangepán utca sarkától a Sportcsarnok felé vezető kanyarig terjedő szakaszon korábban is volt gyalogjárda, de amikor szélesítették az utat, akkor erre a járdára egyszerűen rátúrták a homokot, az meg megszűnt létezni.

Ezen a szakaszon azért hiányzott nagyon a gyalogjárda, mert a sétaerdőbe nagyon sok fiatal anyuka jár gyermekeivel, babakocsival és a járda hiánya miatt ők kénytelenek voltak az út szélén közlekedni, ami veszélyesebb is, tekintve, hogy itt két meredek kanyar és folyamatos nagy forgalom tapasztalható.

A probléma orvoslása érdekében közel száz helybeli polgár írta alá azt a petíciót, amelyben a helyi közösségtől kérték a gyalogjárda kiépítését. A petíciót Dragan Rudić, a Sétaerdő helyi közösség tanácsának haladó párti elnöke vette át, aki ígéretet tett rá, hogy közbenjár az ügyben. Ez meg is történt, így napokban megjelentek ott az útépítők és elkezdték a járda kiépítését.