Szabadka, Városi Múzeum, október 26. Kezdés: 17.00

 

Várady Tibor egy jogászcsalád három generációjának archív iratanyagából merítve eleveníti meg Nagybecskerek és Bánát történelmét, ezúttal egy német nyelven megjelenő kötetben.

„A nagyapám 1893-ban nyitott irodát Nagybecskereken. A város az Osztrák–Magyar Monarchia területén volt. Később a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság része lett, majd Jugoszláviának hívták az országot, ahová tartozott. A II. világháború alatt német uralom volt a városban, ezt követte a szocialista Jugoszlávia időszaka, időnként változó elnevezésekkel. Aztán zsugorodott az ország, és Szerbia és Montenegró lett a neve. Ma Szerbia. Változott a város neve is: Nagybecskerek, majd Veliki Bečkerek, aztán Petrovgrád, a német megszállás alatt Grossbetschkerek, a II. világháború után Zrenjanin. Ma – a Zrenjaninnal párhuzamosan – hivatalos használatban van a Nagybecskerek is. Az emberek (nem csak a magyarok) leginkább Becskereknek nevezik.” (Várady: Zoknik a csilláron, életek hajszálon)

Az idén megjelent kötetet a Német Nemzeti Tanács jóvoltából ismerheti meg a szabadkai közönség szerdán a Szabadkai Városi Múzeumban. A könyvbemutatón jelen lesz a szerző, valamint szakértőket, történészeket és diplomatákat is várnak az ünnepségre, ahol a német Maria Theresiopolis egyesület Regenbogen énekegyüttese is fellép.