– avagy nem mindenki igényli a kultúrát


Rendhagyó látványban van része annak, aki Szabadkán ezen a héten a Strossmayer utcán halad el, ugyanis a Klein House galéria előtt az utcán egy termetes fémbika szemléli az autósokat és a járókelőket.

Ez a bika Kiss Viktor alkotása és része egy performansznak, amelyre a Kleinben pénteken este került sor. Az előadás két világ, két személy kommunikációját szemlélteti, egyikük megadta magát a mindennapok primitív energiájának, mint a látszólagos valóság klasszikus fogyasztója, a másik pedig ettől többet szeretne az élettől kapni.

A bika a koncepciónak csak egy eleme, amely az épület előtt áll, benn a galériában egész vasárnapig a többi kiállítási tárgy is szabadon megtekinthető.

Azonban, mégiscsak ez a fémállat az, amely az egész rendezvény jelképévé vált. Az emberek megállnak előtte, körbejárják, megérintik és szinte folyamatosan érkeznek olyanok, akik fényképezkednek vagy szelfiznek a fémállattal.

A jelek szerint nem mindenkinek jött be ez a rendhagyó kulturális alkotás, ugyanis hétfőn a kommunális rendőrség tagjai jelentek meg a helyszínen, velük akadt félnapos programja Gyulai Zsoltnak a galéria üzemeltetőjének.

Gyulai a Szabad Magyar Szónak elmondta, ő követett el egy hibát, ugyanis az utcán elhelyezett bikára eredetileg csak egy napra váltott ki térfoglalási engedélyt. Hétfőn délelőtt éppen ennek a meghosszabbítását intézte a rendőrségen, amikor megjelentek a kommunális rendőrök, akik nem voltak túlságosan megértőek, és mire ő maga elintézte az engedély meghosszabbítását, addigra 2500 dinárral megbüntették, mert a szabály az szabály.

Ezzel eszembe se jutna vitatkozni, valóban így van. De miután a kommunális rend őrei tudták, hogy a tulajdonos intézi az engedélyt, láthatták, hogy az emberek kedvelik a kiállítást és a bika ott, ahol van sem a forgalmat nem akadályozta, sem pedig a közszemérmet nem sértette, igazán lehetett volna bennük ennyi rugalmasság.