A Magyar Mozgalom vasárnap tartotta meg 56-os megemlékezését


A Magyar Mozgalom küldöttsége az 1956-os forradalom 60-ik évfordulójának napján, október 23-án emlékezett a történelmi eseményre, és annak jugoszláviai/szerbiai vonatkozásaira. Vasárnap délelőtt dr. Korhecz Tamás társelnök, Maglai Jenő vezetőségi tag és Sövény Ferenc, a palicsi helyi szervezet koordinátora helyezték el a kegyelet koszorúit a palicsi befogadótábor helyén emelt emlékműnél.

A Mozgalom központi megemlékezése este 6 órakor kezdődött a szabadkai Népkörben. A rendezvény alapkoncepciójának megfelelően politikai beszédek nem hangzottak el, az est teljes egészében a hat évtizeddel ezelőtti események, emberek, élethelyzetek és sorsok felidézéséről szólt. A kor és a forradalom autentikus hangulatát a Népszínház két kiváló művésze, Kalmár Zsuzsa és Szőke Attila varázsolták a színpadra, Faludy György és Illyés Gyula versei, korabeli naplójegyzetek és levelezések felidézésével. A megemlékezés vendége Szabó Mária volt, akivel Bajtai Kornél beszélgetett. Szabó Máriának a férje volt ’56-os menekült. A forradalom 16 évesen érte, a határon átjutva Zomborban és Pancsován volt menekülttáborban az édesanyjával, onnan került Szabadkára. Mint a beszélgetés során elmondta, férjének lelkileg sokat jelentett az október 23-i ünnep, mindig készült rá, követte az eseményeket, és rendszeres részvevője volt az ezzel kapcsolatos rendezvényeknek.

A közönség megtekinthette Hegedűs Attila A hivatalos Jugoszlávia és a magyar 56 című, tíz évvel ezelőtt forgatott dokumentumfilmjének egy részletét is, amelyben Tomán László újvidéki író, publicista emlékezett vissza a hatvan évvel ezelőtti, budapesti személyes élményeire. A Magyar Mozgalom szimbolikus ajándéka, nem csupán a Népkör nagytermét teljesen megtöltő közönség, hanem egyben az egész vajdasági magyarság számára, hogy a négy részes dokumentumfilm teljes anyaga hamarosan megtekinthető lesz a Magyar Mozgalom honlapján (www.magyarmozgalom.rs), hangzott el az est folyamán.

Az ünnepi műsort Hernyák György rendező állította össze.