Július 5-től szigorúbban ellenőrzik az autók műszaki vizsgáját végző cégeket, s úgy tűnik, ennek az lett a következménye, hogy az ellenőrzések is szigorúbbak lettek, s emiatt egyre több hír szól arról, hogy az idősebb autók elsőre nem mennek át a műszaki vizsgán. A szakemberek azt mondják, hogy mindent néznek, és hogy a gépkocsinak kifogástalannak kell lennie műszakilag, de hozzáteszik azt is, hogy nem igazak azok a híresztelések, melyek szerint kisebb felületi rozsda, vagy karcolás miatt nem engednék át az autókat a vizsgán, írja az N1.

Az elmúlt egy héten több olyan incidens is történt, ahol az elkeseredett polgárok, akiknek autója nem felelt meg a hatályos műszaki vizsga követelményeinek, felgyújtották a gépjárműveiket.

„Köszönöm Szerbia, nézd, ahogyan ég. A 22 éves autóm, mit csináljak, ember. Itt van Szerbia, nézd, hogy néz ki az autó, amikor nem megy át a műszaki vizsgán – azt mondják rohadt a küszöb – mondta egy fiatalember a Facebook közösségi oldalon közzétett videóban, majd felgyújtotta az autóját.

31.07.2018 Dan kad sam se vratio sa tehnickog pregleda. ***Podelite video (Share)

Posted by Đorđe Milanović on Thursday, August 2, 2018

A videót két nappal ezelőtt tette közzé a fiatalember, de nem ez volt az első eset: a múlt héten ugyanis egy požegai férfi locsolta le autóját benzinnel és gyújtotta fel, nem messze a szerviztől, ahol a műszaki vizsgán megbukott az autó.

A mesterek szerint akadnak olyanok, akik tiltakoznak a részletesebb vizsga miatt, de többségük jó állapotban lévő autókkal érkezik.

Amennyiben az autó elsőre nem megy át a műszaki vizsgán, a tulajdonosnak három napja van arra, hogy elhárítsa a hibát, és visszatérjen az újabb ellenőrzésre, ebben az esetben nem kell újra fizetnie a vizsgáért.

A szakemberek hangsúlyozzák, az új szabályzat a műszaki vizsgát végző cégek ellenőrzésére vonatkozik, vagyis a polgároktól ugyanazt kérik mint eddig: ez pedig az, hogy az autó, amelyet vezetnek, teljesen jó állapotban legyen, ami az előfeltétele a biztonságos közlekedésnek. Az illetékesek azt mondják, ugyanolyan szigorú az ellenőrzés most is, mint 1988-ban, amikor megkezdődött a rendszer szétesése is.

Lehet, hogy nem szigorúbb, de annyi biztos, hogy drágább, az eddigi mintegy 1500 dinár helyett ugyanis július 5-től 3000 dinárt kell fizetni a műszaki ellenőrzésért Szerbiában.

Nyitóképünk illusztráció