A nyári időszakban sokkal többen és több felé utazunk, mint év közben. De hogy milyen előírások vonatkoznak ránk, amikor útra kelünk és határokat lépünk át? Itt a szerbiai előírásokról szólunk, de mielőtt útnak indulunk, mindenképp tájékozódjunk a célország előírásairól is.

Amennyiben külföldre utazunk, minden tízezer eurónál magasabb értékű árut kötelezően be kell jelentenünk a vámon, írja a Novosti. Amennyiben ezt nem tesszük meg, akkor vámsértést követünk el. Ha viszont külföldről érkezünk, kötelesek vagyunk bejelenteni a száz eurónál értékesebb árut, és a helyszínen ki is fizethetjük a vámot, amennyiben az áru értéke nem haladja meg a 3000 eurót.

Kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában külföldi rendszámtáblás autót?

Egyre több szerbiai polgárnak van magyar állampolgársága. Közülük jó néhányan már magyar személyi igazolvánnyal is rendelkeznek, s sokszor szóba kerül, hogy magyar állampolgársággal és/vagy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezők vezethetnek-e Szerbiában magyar rendszámtáblás személygépkocsit?

Az előírások minden utasra vonatkoznak, feltétel nélkül arra, hogy szerb állampolgárok-e vagy sem, átutazóban vannak-e vagy sem. A Szerbiából utazó turistáknak nem kötelező, viszont javallott, hogy jelentsék a vámon milyen műszaki eszközt visznek magukkal az utazásra. A vámon ekkor egy bizonylatot adnak az ideiglenes kivitelről. Annak ellenére, hogy ez nem kötelező, azért javasolják, hogy a belépéskor legyen bizonyíték arra, hogy az eszköz a miénk.

Amennyiben külföldön elveszíti vagy ellopják a hitelkártyáját, az első dolga az kell, hogy legyen, hogy felhívja a bankját és kéri, hogy blokkolják a kártyát. A dokumentumok eltulajdonításánál vagy elvesztésénél az adott ország rendőrségénél kell feljelentést tenni, majd felkeresni a szerb nagykövetséget vagy konzulátust. Minden incidens esetében szólni kell a helyi rendőrségnek és a saját biztosító társaságunknak is, amelyik csak akkor fog kártalanítani bennünket, ha bizonyítékunk van arról, hogy az adott esetet jelentettük a rendőrségen.

Szerbiába egy karton, vagyis 200 darab cigarettát szabad behozni,  vagy 250 gramm vágott dohányt, illetve mindenféle dohányárut, amelyeknek súlya összesen nem haladja meg a 250 grammot. Arról, hogy milyen előírások vonatkoznak azokra az országokra, amelybe utazunk, az adott állam konzulátusain, vagy azok honlapján tájékozódhatunk.