Megszakítja a választási együttműködésre vonatkozó előkészületeket a Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalma a Demokrata Párttal, miután annak elnöke Dragan Šutanovac nyilvánosan együttműködést kínált fel Aleksandar Vučićnak az alkotmány módosításával kapcsolatban.

Saša Janković szerint a fantomsapkák alatt rejtőző diktatúra állapotában ezzel a DP lényegileg is részt vállal a látszatdemokráciában és a párbeszéd szimulációjában. Mint mondta, a polgároknak joguk van tudni, ki melyik oldalon áll. Hozzátette, a vég nélküli politikai kombinációkat stabil, elvszerű politizálással kell felcserélni.

„Senkinek sem áll jogában a polgárok bizalmát kockára tenni. Sajnálattal vesszük tudomásul a DP elnökének fordulatát és ismét leszögezzük, az egyetlen párbeszéd, amelyet a Mozgalom Aleksandar Vučićtyal folytatni kíván, a békés hatalomátadásra vonatkozik” – emeli ki.

A Szabad Polgárok Mozgalma szerint a DP elnökének lépése az ellenzéki együttműködés egyes számú elvének a megszegése: sem közvetett, sem közvetlen együttműködés nem lehetséges a haladó hatalommal.

Šutanovac azt mondta, a demokraták elküldik alkotmánymódosítási javaslataikat Vučićnak, az egyeztetések pedig először szakértői szinten folynak majd.