Ez az elemző számos alkalommal volt már kénytelen legalább zárójelben pontosítani a Magyar Távirati Iroda jelentéseinek egyikét-másikát, mert azok az utóbbi néhány évben súlyos tévedéseket is tartalmaztak az Egyesült Államok politikai mindennapjairól. Azért volt erre szükség – korábban a Magyar Szóban és újabban itt, a Szabad Magyar Szó portálon egyaránt –, mert saját jegyzeteim egyes ténymegállapításaival amazokat összevetve az Olvasóban felmerülhetett a gyanú, hogy esetleg mégiscsak a hatalmas apparátussal működő, közhatalmi érdekből ingyenessé tett nemzeti hírügynökségnek lehet igaza.

A múlt szombati amerikai zavargásokról kiadott egyik anyagában az MTI washingtoni tudósítója így ecseteli a helyszínt, Virginia államot és Charlottesville városát:

„Charlottesville liberális város hírében áll az elsöprő többségében konzervatív Virginia államban.”

Ennek a mondatnak a súlyos tévedésével összevetendő álljon itt a három legutóbbi elnökválasztás eredménye Virginiában:

  • 2016-ban Hillary Clinton 5,3 százalékos különbséggel győzte le Donald Trumpot
  • 2012-ben Barack Obama 3,9 százalékos különbséggel előzte meg kihívóját, Mitt Romney-t
  • 2008-ban Barack Obama 6,8 százalékkal kapott több szavazatot, mint John McCain republikánus jelölt

Az elmúlt 30 év kilenc kormányzóválasztása közül haton a demokrata jelölt nyert. Az elmúlt tíz évben az állam minden szenátora demokrata párti volt, és ma is az.

Vagyis Virginia államban szó sincs „elsöprő konzervatív többségről”.

Hogy kerül mégis egy ilyen „elsöprő” bődület megírásra, beszerkesztésre, kiadásra – mert hogy komoly hírügynökségek esetében (mint azt a mellékelt szövegábra is tanúsítja) két-három kézen is átmegy az anyag?!

Nincs értelme egy szerző belső indítékait taglalni szövegeinek mégoly súlyos pontatlansága kapcsán sem, különösen amikor hírügynökségi műfajokról van szó, amelyeknek ténymegállapításokra és konkrét megfigyelésekre kell alapozniuk, sőt, többé-kevésbé szorítkozniuk.

Az MTI idézett kiadmánya

Az MTI idézett kiadmánya

Ám a magyarországi közmédia (értsd: állampárti újságírás) olyan lelki-szellemi kényszertől szenved, hogy az még ekkora szarvashibák elkövetésének is akár tudatalatti okozója lehet. Továbbmenve, a megyei lapok bedarálásával majdnem teljesen befejezett kisajátítási folyamat nyomán a nyomtatott sajtóban alig akad az államtól független politikai lap. Sőt, a sajtó helyzetéből kifolyólag anyagi ellehetetlenülés következtében már azok a lapok is az MTI-re fanyalodnak, amelyek még úgy-ahogy tartják független szemléletüket. Külföldi tudósítóra már senkinek nincs pénze vagy „szüksége”, hiszen „úgyis minden lejön az Interneten”. Hát bizony le. Sőt, egyre lejjebb…

Ugyanakkor teljes bizonyossággal tudjuk, hogy a magyar politikai hatalom és egyre átfogóbb propagandája – folyamatos ellenséggyártó mániájában – a világ legnagyobb bűnévé nyilvánította a liberális szót és politikai filozófiát. Azt is pontosan tudjuk, hogy a magyar közmédiából újságírók tucatjait bocsátották el, mert nem feleltek meg a pártpropaganda-terjesztés feladatainak.

Nem áll hát messze az a logikus következtetés, hogy aki megretten egy amerikai egyetemi város liberális voltának akár közönséges tudósításon belüli megállapításától, az gyorsan keres valamilyen mentesítő körülményt arra, hogy le kellett írnia a liberális szót mint pozitív jellemzést. Ebben az esetben nem is lehetett olyan nehéz a (remélhetőleg tudatalatti) szellemi kompenzáció, hiszen Virginia valóban a rabszolgatartó Dél központja volt a polgárháborúban.

Nem is itt tátong a történelmi csapda, hanem ott, hogy a hétvégi politikai vihart éppen az a szélsőséges vonulat váltotta ki – a zavargásoktól sem visszarettenő fehér szuprematista, neonáci, ku klux klános csoportok erőszakos illiberális, untoleráns nacionalizmusára támaszkodva –, amely már évek óta túszként tartja fogva a tisztességes republikánus konzervatív politikát. A jelenlegi elnök részben az ő támogatásuknak köszönve került hatalomra, ezért nem meri, nem akarja, vagy nem képes leleplezni – még kevésbé letörni – abbéli igyekezetüket, hogy aláássák az amerikai nép nehezen kovácsolt, mégoly felszíni politikai egységét és fennen vallott alapértékeit.

Akár érti ezt az MTI, akár nem.


Címképünk – Bontásra ítélt professzionalizmus, a régi hírnév betűnyomai: az MTI egyik épületének maradványai (Fotó: Szabad Magyar Szó)

 

Ugyanaz az épület egykor: Trabantos, de profibb múlt, az MTI fotólaboratóriuma (Fotó: Fortepán)

… és ugyanaz az épület egykor: Trabantos, de profibb múlt, az MTI fotólaboratóriuma 1976-ban (Fotó: Fortepán)