Utcai összecsapásokká fajult a fehér szuprematisták, neonácik, az ún. alternatív jobboldal (alt-right) és a Ku Klux Klán kétnapos felvonulása a polgárháborús amerikai Dél egykori vezérállamában. A Virginiai Egyetemet még Thomas Jefferson, az USA harmadik elnöke alapította 1819-ben Charlottesville-ben.

A tüntetést Richard Spencer, az alternatív jobboldal washingtoni központjának a vezetője szervezte. Ő volt az, akinek a közönsége a tavaly novemberi választások után csoportos náci karlendítéssel üdvözölte Donald Trump győzelmét.

Szombat délután egy gépkocsi belehajtott a szuprematisták ellen tüntető tömegbe, egy személy meghalt, legalább tizenkilencen megsebesültek.

David Duke, a Ku Klux Klán egykori Nagyvezére kijelentette:

„Teljesítjük Donald Trump ígéreteit. Ezért támogattuk, ezért szavaztunk rá.”

Amerika döbbenten nézi a polgárháborús hangulatot a 19. századi polgárháború kirobbantásának központjában. Terry McAuliffe virginiai kormányzó szükségállapotot hirdetett. A tévéállomások Donald Trump elnök beszédére várnak.

A szándékos gázolás utáni percek (Fotó: Huffington Post)

A szándékos gázolás utáni percek (Fotó: Huffington Post)

FRISSÍTÉS (2017. augusztus 12., 15:35)

„Az erőszaknak abba kell maradnia most rögtön” — mondta Trump, és rögtön rátért arra, mekkora sikereket ér el az amerikai gazdaság az ő vezetése alatt. „Szeretnünk kell egymást és a hazánkat” — tette hozzá az elnök, aki tavalyelőtti kampányának kezdete óta szinte kizárólag gyűlöletet prédikált és háborús hangulatot csiholt. Egyetlen szóval sem ítélte el azokat a fehér szuprematistákat, neonácikat és a Ku Klux Klán-tagokat, akik mellette tüntetnek az utcán.

„Tiszteletben kell tartanunk egymást” — ismételte Trump, majd rögtön a mögötte felsorakoztatott veteránokhoz fordult és azt mondta:

„Aki nem ért egyet, elhagyhatja a termet.”

Fehér szuprematista tapossa a földre lökött ellentüntetőt (Fotó: Huffington Post)

Fehér szuprematista tapossa a földre lökött ellentüntetőt (Fotó: Huffington Post)

FRISSÍTÉS (15:55)

Trump nyilatkozata általános ekégedetlenségre talált, hiszen nem volt hajlandó megnevezni azokat, akik az erőszakot kezdeményezték, hanem megpróbálta elosztani a felelősséget a sok évtizedes gyűlöletre kenve azt. Holott egyértelmű, hogy tegnap és ma kik terjesztették a gyűlöletet Trump legtüzesebb követőinek beállítva magukat.

A rohamrendőrség gyengéden taszítja vissza a szuprematistákat, ami szöges ellentéte annak, amikor fektebőrű amerikaiakat az első mozdulatra letartóztatnak, megkötöznek, sőt lelőnek. Ezen a tüntetésen a fehér szuprematisták kezében látjuk a paprikasrayt (amelyet az ellentüntetőkre spriccelnek), nem pedig a rendőrökében, ahogy azt megszoktuk.

FRISSÍTÉS (15:59)

Ha a szándékos gázolást egy muzulmán követte volna el, Trump már rég terrorizmusnak nevezte volna az erőszakot. Most azonban, hogy a fajgyülölők ellen tüntető békés menet közé hajtott valaki, meg sem volt hajlandó említeni, hogy melyik oldalon követték el a gyilkosságot. A gázoló hátramenetben elhajtott, a rendőrök a nyomába eredtek. Egyes hírek szerint letartóztatták, de ezt még senki nem erősítette meg.

Neonácik karlendítése a polgárháborús tábornok szobra előtt péntek este

Neonácik karlendítése a polgárháborús tábornok szobra előtt péntek este

HÁTTÉR (16:10)

Az Egyesült Jobboldal mottó alatt meghirdetett kétnapos rendezvény ürügye az volt, hogy Charlottesville vezetősége al tervezi távolítani Robert Lee tábornok városközpontban álló lovasszobrát. Lee, mint ismeretes, a polgárháborús Dél katonaságának főparancsnoka volt.

A tüntetés első napján ökumenikus papcsoport is kivonult, hogy kinyilvánítsa egyhangú álláspontját a fajgyűlölő fehér szuprematisták szoborvédő tiltakozásával szemben.

 

Robert Lee tábornok lovasszobra a rabszolgatartó Dél egykori vezérállamának egyetemi városában, Charlottesville-ben. Péntek este óta rendőrség őrzi az eltávolításra ítélt szobrot. (Fotó: Wikimédia)

Robert Lee tábornok lovasszobra a rabszolgatartó Dél egykori vezérállamának egyetemi városában, Charlottesville-ben. Péntek este óta rendőrség őrzi az eltávolításra ítélt szobrot. (Fotó: Wikimédia)

UTOLSÓ FRISSÍTÉS (16:50)

Miután tizenöten megsérültek a szombati utcai összecsapásban (az egy halotton és 19 sérültön kívül, akik a szándékos tömeggázolás áldozatai voltak), lemondták a fehér szuprematisták mai felvonulásának folytatást.

Charlottesville utcáin továbbra is rendőralakulatok járőröznek, felettük pedig rendőrhelikopterek cirkálnak. Blogközvetítésünk azonban ezen a ponton befejeződik.