Belgrádban megbírságolták azokat a szülőket, akik gyermeküket nem oltatták be az MMR vakcinával (a mumpsz, vagyis járványos fültőmirígy-gyulladás, a rózsahimlő, és az atipusos himlő elleni oltószerrel). A szabálysértési bíróság adatai szerint az elmúlt három hónapban három alkalommal szabtak ki pénzbírságot , illetve 10 figyelmeztetést is kiadtak, tudatja a Blic.

Tavaly március óta hatályos a lakosság fertőző betegségektől való védelmét célzó törvény, amelynek értelmében 30000-150 000 dinár közötti bírság szabható ki azokra, akik úgy döntenek, gyermeküknek nem adatják be a védőoltásokat. Az eltelt időszakban 241 feljelentés érkezett, 32 esetben döntés is született, 21 esetben elmarasztalták a szülőket.

A belgrádi szabálysértési bíróság bírája szerint az idén négyszer több feljelentés érkezett, mint tavaly. „A bírák figyelmeztetésekben részesítik a szülőket, nem pénzbírságot szabnak ki olyan esetekben, amikor fennállnak az enyhítő körülmények. Ezek elsősorban akkor állnak fenn, ha a szülők az eljárás ideje alatt mégis beoltatják a gyereket“ – mondta a bíró.