Az utóbbi négy hónapban folyamatosan erősödik a dinár: szerdán a szerb valuta árfolyama 120,04-re esett az euróhoz képest, tudatja a budapesti gazdasági lap, amely azt is kiemeli: a dinár már majdnem elérte a lélektanilag fontos 120 dináros határt.

A Világgazdaság elemzése szerint ha az euró egy évvel korábbi középárfolyamát vizsgáljuk, akkor a dinár több mint 2,5 százalékkal erősödött. A sajtó most azt találgatja, meddig tart a javulás, és vajon elérheti-e az euró középárfolyama a 120 dinár alatti értéket. Öt hónappal ezelőtt jegyezték a szerb fizetőeszköz „leggyengébb napját”, amikor az euróhoz mért árfolyama 124,02 volt. Jelenleg a valutaváltók már csak 119-119,50 dinárt fizetnek az euróért. A dollárhoz képest még látványosabb a szerb valuta erősödése, az év eleje óta mintegy 15 százalékkal lett olcsóbb a zöldhasú, és jelenleg 101,50 dinárt ér.

A szerb jegybankelnök szerint az erős dinár a sikeres gazdaságpolitika eredménye. Jorgovanka Tabaković korábban azt nyilatkozta, az év végéig az euró a 120-122 dináros sávban marad. A polgárok többnyire örülnek a fejleménynek, mert a bérek így többet érnek, a vállalkozók közül viszont elsősorban a kivitelre termelők panaszkodnak, hogy mindez számukra kedvezőtlen következményekkel jár. A szerb jegybank a bankközi devizapiacon euró vásárlásával próbálta mérsékelni a dinár hirtelen erősödését, és kedden 10 millió uniós valutát vett. Az év eleje óta összesen 680 millió eurót vásárolt, illetve 345 milliót adott el, hogy az árfolyam-ingadozásokat csillapítsa.