Azok a személyszállítók, akik autóbusszal utaztatják a külföldön dolgozó munkásokat Szerbiába, tiltakoznak amiatt, hogy a magyar határőrök több órán át feltartóztatják a járműveket a határon, tudatja a Tanjug.

„Mielőbb véget kell vetni az utasok, a szerb állampolgárok zaklatásának a magyar határon” – hívta fel a figyelmet Zdravko Mitrović, egy franfurti szermélyszállító, aki több menetrend szerinti járatot üzemeltet Németország, illetve Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina felé. „Az utóbbi hónapban elviselhetetlenné vált a várakozás a Röszke-Horgos határátkelőn” – jelentette ki a fuvaros a frankfurti Vestinek nyilatkozva.

„Sem a fuvarozóknak, sem az utasainknak nincs semmi kifogásuk az ellenőrzéssel szemben, hiszen természetes a kontroll szükségessége, de nem történhet meg, hogy leparkoljuk a buszt a határon és több mint két órán át várunk, hogy egyáltalán feltűnjön valaki a magyar határőrség vagy vámszervek részéről. Gyakran megesik, hogy emiatt mi is és az utasok is öt-hat órát eltöltünk a határon, ami valóban elítélendő” – állítja Mitrović.

A frankfurti lap nem hivatalos, de megbízható forrásokra hivatkozva azt állítja: a határátkelőn uralkodó áldatlan állapotok oka az a razzia, amelyet a magyar illetékesek két hónapja folytattak le saját vámosaikkal szemben. Akkor 44 vámos és határrendész munkaviszonyát függesztették fel, mert kiderült, hogy illegális tevékenységben vettek részt és kenőpénzt fogadtak el, ezekhez a cselekményekhez pedig több szerbiai állampolgárnak is volt köze.

Ugyanis a fefüggesztett, majd időközben letartóztatott magyar vámosok és határrendészek közül egyeseket azzal gyanúsítanak, hogy szerb állampolgárokkal együttműködve közük volt szerb állampolgárok útlevelének nem legális pecsételéséhez; olyan személyek esetében, akik illegálisan élnek és dolgoznak Nyugat-Európában, munkavállalási engedélyek nélkül. A szerb állampolgároknak ugyanis, akik nem rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel, három hónap letelte után el kellene hagyniuk a schengeni övezetet, azonban, hogy ezt elkerüljék, a szerb állampolgárok „közvetítőkhöz” folyamodtak, akik a megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében „elintézték”, hogy ezeknek a polgároknak az útlevelébe bekerüljenek a megfelelő pecsétek. Néhány szerb polgár emiatt már előzetes letartóztatásba került Németországban. Őket azzal gyanúsítják, hogy „közvetítőként” egy-egy turnusnak 40-50 szerb útlevelet vittek a határra, a korrumpált magyar határőrök pedig lepecsételték az úti okmányokat, hogy úgy tűnjön, az útlevelek tulajdonosai átlépték a határt, miközben a határok közelében sem jártak. A „közvetítők” is és a magyar határőrök is busásan kerestek az üzleten, hiszen útlevelenként és alkalmanként legalább 500 eurót fizettek azok, akik ezt a „szolgáltatást” igénybe vették.

„Mindettől függetlenül, nem kellene, hogy ezek miatt az emberek miatt a becsületes polgárok szenvedjenek” – állítja Mitrović, aki széleskörű akciót szeretne indítani és a magyar határőrszervek magatartása miatti tiltakozásba szeretné bevonni a német és a török személyszállítókat is, akik legalább annyit szenvednek a határátkelőn, mint a szerb fuvarosok és utasaik a Röszke-Horgos átkelőnél.

Mitrović arra számít, hogy a szerb közlekedési és külügyminisztérium is kapcsolatba lép a magyar szervekkel, hogy az áldatlan állapotoknak mielőbb véget vessenek.

A Resava Reisen cég zürichi tulajdonosa, Novak Jovanović is megerősíti frankfurti kollégája szavait: „Hatalmas tömeg van Röszkénél, megesett, hogy 10 órát kellett állnunk a hőségben, ez már nem normális. Elég sok az idős utas, vannak gyerekek is, borzalmas, amikor 40 fokon kell ennyit várakozniuk. És mindezt azért, mert a magyaroknak nincs kedvük dolgozni, vagy nincsenek embereik, akik dolgozhatnának” – állítja a zürichi fuvarozó.

Az Ausztriából Szerbiába utasokat szállító buszok is több mint 10 órán át tartó várakozásokról számolnak be, megesik, hogy kerek 12 órán át kell a határon vesztegelni.