Egy héttel ezelőtt jelentette be a Szerbiai Belügyminisztérium, hogy nemsokára elindítják azt a rendszert, amely méri, hogy a fizetőkaputól a fizetőkapuig az adott autó mennyi idő alatt tette meg a távolságot, s ez alapján a számítógép másodpercek alatt kiszámítja, hogy mennyi volt az autó átlagsebessége. A szerbiai autópályákon 120 km/h a megengedett sebesség, így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a rendszer lényege, hogy akinek az átlagsebessége ennél több lesz, az büntetésre számíthat.

Mint tudjuk, Szerbia az az ország, ahol az Isten malmai lassan őrölnek, s ahol mikor valaki mond egy határidőt, arra legtöbben legyintenek, mert tudják, hogy ahhoz még jó pár hónapot hozzá kell adni, hogy a bejelentés valóban megvalósuljon. Mivel Nebojša Arsov, a közlekedési rendőrség vezetője a múlt héten még konkrét dátumot sem említett, csak annyit mondott, hogy hamarosan mérik majd a járművek átlagsebességét, nem sokan gondolták, hogy a rendszer elindítása bekövetkezik szeptember előtt. Nem így voltak ezzel azonban a rendőrség képviselői, akik nyugati országokat is megszégyenítő gyorsasággal dolgoztak az ügyön, aminek az lett az eredménye, hogy már a mögöttünk álló hétvégén egyes vajdasági szakaszokon is olyan elismervényt kaptak a sofőrök a fizetőkapunál, amelyen a befizetett összegen kívül az autó átlagsebessége is szerepelt. Egyelőre még csak a rendszer beüzemelése zajlik, valamint a tesztelése, s nem minden jármű esetében figyelték meg az átlagsebességet, így az is megtörtént, hogy volt olyan, aki a korábbi elismervényt kapta a fizetőkapunál, de olyanok is akadtak, akiknek már az elismervényen ott volt az autó átlagsebessége.

Počelo je. Za sada, kažu, samo upozorenja. Ne znaju kad će početi naplata.

Posted by Sanja Kljajić on Saturday, July 29, 2017

Egyelőre senkit nem büntettek meg, és nem is fogják postázni a büntetéseket azoknak, akik gyorsabban mentek a megengedettnél, amíg a teljes autópálya-hálózaton be nem vezetik a rendszert. Amikor ez megtörténik, akkor azokat a sofőröket, akik túllépték a sebességet, azonnal megállítják a fizetőkapunál, és ők mindjárt megkapják a büntetést. Egy másik forgatókönyv szerint viszont az autó tulajdonosának a nevére postázzák majd a büntetést.

A fizetőkapukon is büntetik majd a gyorshajtást

A nyári szabadságok kellős közepén, a nemzetközi utak terheltsége mellett a szerb belügyminisztériumban bejelentették, hogy Szerbiában is büntetni fogják a megengedett átlagsebesség túllépését az autópályákon. Hamarosan mérik majd a járművek átlagsebességét a belépő és a kilépő fizetőkapu között – jelentette be Nebojša Arsov, a közlekedési rendőrség vezetője.