A nagybecskereki Aleksandra Tabakov, aki klinikai gyógyszerész, kiváló eredményekkel végezte el az orvosi egyetemet, majd pedig az Ifjúsági- és Sportminisztérium részeként tevékenykedő, a Tehetséges fiatalok iskoláztatásáért felelős alap ösztöndíjasaként Madridban klinikai gyógyszerészeti szakon végezte el mesterképzését és szakosodást. Ezután a minisztériummal megkötött szerződéssel összhangban 2015-ben visszatért szülőhazájába, hogy legkevesebb 5 évet idehaza dolgozzon. Szerbiában azonban az intézmények vagy nem tudják, vagy nem akarják honosítani az oklevelét.

A fiatal nő hazatéréséről azonnal értesítette a Tehetséges fiatalok iskoláztatásáért felelős alapot, amelynek illetékesei semmit sem reagáltak jelentkezésére. Ezután az Ifjúsági- és Sportminisztérium diplomahonosítási szervéhez fordult, de itt azt a választ kapta, hogy egy ideje már nem foglalkoznak a szakorvosi diplomák honosításával, mivel az túl komplikált számukra, s ezért az ilyen jellegű ügyeket az egészségügyi minisztérium vette át. Az utóbbi minisztériumban viszont letagadták, hogy valaha is foglalkoztak ilyesmivel, s az oktatási minisztériumba küldték a nagybecskereki lányt.

Tabakov több levelet is intézett a fentiekben említett kormányszervekhez, de egyik intézmény sem tett eleget a kérésének.

– Egyik pillanatban azt üzenték, hogy menjek szépen vissza külföldre, s ott folytassam az életemet, s egyáltalán miért jöttem haza – nyilatkozta a nő, aki mindenáron szülőföldjén szeretne maradni és munkát találni.

Aleksandra egyébként 13 ezer eurós ösztöndíjat kapott a továbbképzésére. Amennyiben a továbbiakban sem sikerül elrendeznie a papírjait, akkor megszegi az alapítvánnyal aláírt szerződést, s viselnie kell a szerződésszegés következményeit is.

A külföldi oklevelek honosításával megbízott ENIC/NARIC központ munkatársa, Ivana Knežević a 021-es Rádió érdeklődésére elmondta, hogy az oktatási minisztériumhoz tartozó intézmény nem foglalkozik a külföldi szakosodások elismerésével.

A klinikai gyógyszerész szakma egyébként szerepel a hiányszakmák idei évre kiadott hivatalos listáján – írja a 021-es Rádió hírportálja.