Már több mint hetven éve kapja az a belgrádi nő a nyugdíjat, aki a népfelszabadító háborúban is szerepet vállalt, s akit 1946-ban rokkantnyugdíjaztak – írja a Novosti. A cikkből az is kiderül, hogy a három, leghosszabb ideje nyugdíjban részesülő között egy belgrádi, egy šabaci és egy niši személy található, s rajtuk kívül még van öt olyan nyugdíjas, akik az előző évszázad elején születtek. Ők természetesen a legidősebb nyugdíjasok: egyikük 108, másikuk 107 éves, hárman pedig 1912-ben látták meg a napvilágot.

Szerbiában az öregségi nyugdíjasok átlagéletkora 70 év, míg a rokkantsági nyugdíjba vonulók átlagéletkora 67 év. A statisztika szerint az országban a nők tovább élvezik a nyugdíjas éveket, mint a férfiak.

A Nyugdíjbiztosítási Alap 2016-os kimutatása szerint az öregségi nyugdíjba vonult férfiak 17 éven át kapják a járandóságukat, míg a nők 19 éven át. A rokkantsági nyugdíjba vonultak esetében ugyanez az arány a férfiaknál 19 év, a nőknél pedig 22 év.

Szerbiában valamivel több mint 400 nyugdíjas van, akik már több mint 50 éve várják a postást, vagy figyelik a számlájukat, hogy megérkezett-e a nyugdíj.