Az év végéig, de legkésőbb a jövő év elején a szerb parlament elé kerülhet a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A szerbiai nemzeti tanácsok képviselőit fogadta Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. A találkozón egyebek között szó volt a nemzeti tanácsok támogatásáról, illetve a magyar általános és középiskolák hálózatának megőrzéséről is. Branko Ružić önkormányzati miniszterként először fogadta a nemzeti közösségek képviselőit.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, az új miniszter nyitott a szerbiai nemzeti közösségek felé, várhatóan tovább folytatják a már megkezdett munkát. „Ma egyebek között a megbeszélés központi témája volt a kisebbségekkel foglalkozó törvény parlament elé terjesztése, a nemzeti tanácsokról szóló törvény kiegészítésének és módosításának a befejezése. A tervek szerint az év végéig várható, hogy mind a két törvény olyan állapotba kerül, hogy ezeket a kormány elé kerülés után a parlament is tárgyalni tudja majd. Az általános és középiskolai hálózat megőrzésének fontosságáról kisebbségi szempontból külön szóltam. Szó volt arról, hogy a kulturális és tájékoztatási minisztérium egy köztájékoztatási stratégiának a kidolgozásába kezdett, és ennek a képviselőjét épp a Magyar Nemzeti Tanácsnak sikerült kijelölni a kisebbségek részéről – mondta Hajnal a Pannon RTV-nek, de azt, hogy ki lesz az, akit az MNT kijelölt, már nem mondta meg, a Pannon RTV újságíróját meg úgy látszik, nem érdekelte ez az információ.

Az is érdekes, hogy Ružić a szerbiai médiának adott nyilatkozatában egy szóval sem említi, hogy a törvény elfogadása késne: a miniszter szerint őszre elfogadják a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításait.