A Szerb Haladó Párt három helyi szervezetét feloszlatja a párt vezetősége, s még négyben nagy tisztogatások, vagyis leváltások várhatóak – írja a Večernje novosti napilap, amely szerint a blaci, a Veliko Gradište-i és a zaječari helyi szervezetekről van szó, valamint nagy változások elé néznek a SNS szervezetei Užicében, Borban, Bosilegradban és Ražanjban is.

A lap információi szerint ez lesz „a megtisztítás első fázisa”, amelybe a SNS az áprilisi elnökválasztások eredményeinek elemzése és a városokban uralkodó közvélekedés után kezdett bele.

A párt helyi szervezeteivel kapcsolatos leváltásokat és kinevezéseket nem más, mint maga az állam elnöke, a SNS vezetője, Aleksandar Vučić írta alá. Velika Gradišten az összes korábbi funkcionáriust leváltotta, s ugyanígy járt a párt helyi bizottságának valamennyi tagja is. Az új vezetők kinevezése is folyamatban van, s a napokban várható, hogy a leváltott tagoknak pár napon belül át kell adniuk a párt helyi szervezetének a pecsétjét és az iroda kulcsait is.

Hogyan jött össze a zentai pofon Vučićnak és a VMSZ-nek?

Aleksandar Vu čić, a hatalmi koalíció jelöltje a 174 szerbiai község és város közül ötben nem nyert az április 2-án lezajlott szerbiai elnökválasztás során. Vra čar, Savski venac, Stari Grad, Čajetina és Zenta – ezek tekinthetőek az ellenzék bástyáinak, ahol az emberek hátat fordítottak a hatalmi koalíciónak, s jelezték, nem támogatják a Szerb Haladó Pártot (SZHP) és a köréje csoportosulókat.

„A zaječari és a niši helyi szervezetben azért kellett lecserélni az embereket, mert nagyon rosszak voltak a választási eredmények. A többi helyi szervezet, amelyben majd bekövetkeznek a változások, nem mutattak elegendő kötelezettségvállalást a tagokkal és a polgárokkal történő munkában” – mondta Darko Glišić, a SNS végrehajtó bizottságának tagja, aki nem pontosította, melyek lesznek azok a helyi szervezetek, amelyekben változások történnek majd.

Nagy meglepetés lenne, ha a Szerb Haladó Párt zentai helyi szervezete megúszná változtatások és leváltások nélkül a tisztogatást, ugyanis Zenta egyike volt annak az öt községnek az országban, ahol nem Aleksandar Vučić, hanem Saša Janković nyert az elnökválasztáson. A Szerb Haladó Párt zentai szervezetének tagjai közül jelenleg Győri István alpolgármester, Petar Terzić, polgármesteri tanácsos, Balo Tatjana, a községi képviselő testület elnöke, Danilo Popov, ifjúsági és sportért felelős tanácsos tölt be funkciót a zentai városvezetésben.

Nyitóképünkön Aleksandar Vučić és Győri István, a SNS zentai helyi szervezetének az elnöke látható

Janković: Zentán kiderült, hogy Szerbiában is lehet hazugságok, csalások, hamis ígéretek nélkül nyerni

Hiszek abban, hogy nem személyemnek, hanem az itt tevékenykedő ellenzéki pártok és polgárok összefogásának köszönhetően nyertem Zentán, amelynek a lakosainak többsége is úgy véli, hogy Szerbiának nem kellene többet nyomorúságosnak és megalázottnak lennie – hangsúlyozta ki Saša Janković, köztársasági elnökjelölt pénteki zentai látogatása során.