Fiúk játszanak egy szántóföldön a kárpátaljai Asztélyon – Mohai Balázs, a Magyar Távirati Iroda fotóriporterének az idén májusban készült felvételén. A fénykép a szerzőnek a Magyar mindennapok Kárpátalján címmel a múlt hónap végén megnyílt budapesti kiállításának anyagából származik, és a hírügynökség adta közre.
A Kárpátaljai Református Egyházkerülethez tartozó Beregszászon és környékén – a szinte kizárólag magyarok lakta Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban – nagyjából háromszázötven-négyszáz gyermek él a létminimumon vagy alatta. A kelet-ukrajnai fegyveres válság nyomán kialakult gazdasági krízis komoly mindennapi gondokat okoz a magyar határhoz közeli települések lakóinak is. A nehéz sorsú gyermekeket a magyarországi egyházak és a magyar állam is többféle programmal és adományokkal támogatja.
Magyarország külgazdasági és külügyminisztériuma, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat jótékonysági gyűjtést indított a külügyi állomány körében. Az akció sikerét segíti Mohai Balázs fotóriporter is a most bemutatott fényképsorozatával.

 

Egy kislány a család otthonának udvarán a kárpátaljai Beregardón

Laci a kárpátaljai Beregszászon

Ákos a kárpátaljai Beregdédán

Vivien a kárpátaljai Beregdédán

Marcell a kárpátaljai Beregszászon

Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár és Mohai Balázs, a távirati iroda fotóriportere a Magyar mindennapok Kárpátalján című fotókiállítás megnyitóján a minisztérium épületében (Kovács Tamás felvétele / MTI)

Mohai Balázs a fotókiállítás megnyitóján (Kovács Tamás felvétele)

Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora (balra) nyitotta meg a kiállítást

Gyerekek fociznak a hittanóra után a kárpátaljai Bulcsún (Mohai Balázs felvétele a kiállítás anyagából)

Gyerekek gyerekektévét néznek otthonukban a kárpátaljai Asztélyon

Kislány biciklizik a kárpátaljai Kígyóson

Balázs Antal lelkész hittanórát tart a kárpátaljai Beregardón

Gyerekek kiskutyákkal játszanak a kárpátaljai Makkosjánosin