A nyári szabadságok kellős közepén, a nemzetközi utak terheltsége mellett a szerb belügyminisztériumban bejelentették, hogy Szerbiában is büntetni fogják a megengedett átlagsebesség túllépését az autópályákon. Hamarosan mérik majd a járművek átlagsebességét a belépő és a kilépő fizetőkapu között – jelentette be Nebojša Arsov, a közlekedési rendőrség vezetője. A rendőrség ez esetben nem radart vagy megfigyelő kamerákat fog alkalmazni, hanem az útdíj megfizetésének már meglévő módjára támaszkodnak. A belépő fizetőkapun azonosítják a járműveket, és a szakasz végén átlagsebességet számolnak.

– Mindenki tudja a fizikaórákról, hogyan mérjük a sebességet. Ha tudjuk a két fizetőkapu közötti pontos távolságot, és azt is, mikor haladt át valaki a belépő fizetőkapun, s mikor jött ki a kilépőn, akkor könnyen lemérhetjük a járművek középsebességét – magyarázta Arsov.

Hozzátette, a közlekedésbiztonsági törvény előirányozza, hogy az átlagsebességet túllépő sofőr büntethető, így a kilépő kapunál, a fizetéskor már tudomása lesz a rendőrségnek az adott gépkocsi közlekedésének középsebességéről. A rendőrség vagy azonnal a kilépő kapuknál megbüntetheti a gyorsan közlekedőket, vagy a sofőr lakcímére postázza a büntetést.

Július és augusztus hónap folyamán több százezer vendégmunkás halad át az autópályáinkon, nem ritkán többórás tumultust idézve elő a fizetőkapuknál. A bírságolás ezekben a szituációkban további várakozást okozhat, hiszen többségében a Szerbián áthaladó vendégmunkásoknak a legsietősebb.