Aki Magyarország irányából szeretne belépni Szerbiába a határátkelőhelyek valamelyikén, jobb, ha alaposan felkészül a több órás várakozásra, csomagol magának vizet, esetleg élelmet, a szükséges gyógyszereket, a gyerekeknek játékokat… A határátkelőket tömörítő Facebook-csoportok már pénteken reggel-kora délelőtt végeláthatatlan sorokról számoltak be. Fél tízkor például a Tompa-Kelebia átkelőnél összeért a két határ, ami viszont jó félórányi várakozást jelentett. Ugyanekkor az autópályán, Röszkénél az OMV-benzinkútnál állt a sor vége, az a tapasztalatok szerint legalább két, de inkább három órát jelent. Kora reggel, hat órakor a helyzet még rosszabb volt, akkor a mórahalmi felüljáró után kezdődött a kocsisor. A közúton Röszke irányából 100-120 jármű vár az átkelésre Szerbia felé. Ásotthalomnál Szerbia felé mintegy fél kilométeres a sor. A tapasztalatok szerint ezúttal is érdemes Tiszasziget-Gyála felé menni mindenkinek.

Azoknak, akik nem közvetlenül a határ mellől indulnak útnak Szerbiába, érdemes tudni, hogy az M5-ös autópályán karbantartási munkálatokat végeznek mindkét irányban, így a menetidő akár egy órával is hosszabb lehet a szokásosnál.

És ha mindez nem lenne elég, Magyarországon az illetékesek felfüggesztették a szombat-vasárnapi kamionstopot a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül szállíthatnak, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.