A hírhedt olasz alvilág szervezetei, a Camorra és a Cosa Nostra is szívesen mossa a pénzét Magyarországon – derül ki az Europol jelentéséből. Az olasz Il fatto quotidiano portál összesítette a szervezett bűnözés adatait országonként, ez alapján pedig van mire figyelni Magyarországon is. Mint írják, pusztán az a tény, hogy a balkáni útvonalon található az ország, kiváltja a pénzmosás és a szervezett bűnözés ellen dolgozó rendőrök figyelmét. A portálnak egy a maffiával foglalkozó olasz nyomozó sorolt látványos példákat az alvilág magyarországi működéséről.

Az olasz portál anyagát a hvg.hu dolgozta fel. Ebből kiderül, hogy Magyarország történelme és földrajzi elhelyezkedése magával hozza, hogy az országban megjelenjen a kelet-európai szervezett bűnözés is. Az Europol-jelentés elsősorban azt emeli ki ezen a ponton, hogy az egykori Szovjetunióban gyártott cigaretták csempészete magyar területen át folyik. Kevésbé ismert, hogy az albán maffia előszeretettel szállít kábítószert Magyarországon keresztül, de több ázsiai és kelet-európai szervezett bűnözői csoport is jelen van. Közülük leginkább a grúz Kutaiszi klánra figyeltek fel – ellenük még 2013-ban indult nemzetközi nyomozás, és több tagját le is tartóztatták.

Nem jártak jobban a környező országokban sem. Szlovákiában például a Cosa Nostra aktív csak az összesítés szerint, de ott nem érik be a pénzmosással, fegyverkereskedelem miatt is indult már nyomozás, és valószínűleg kábítószert is gyártanak ott. Ausztriában a Camorra aktív, de ott megjelent a csecsen maffia is, az olasz ’Ndrangheta pedig a gazdasági bűncselekmények mellett az illegális szerencsejátékok szervezésében aktív. Csehországban vietnami és kínai szervezett bűnözés a gyakori – a kábítószerek mellett az emberkereskedelem központjaként, Romániában a Cosa Nostra és a Camorra fontos szereplője a pénzmosásnak és a cigarettacsempészetnek, azt pedig a román, a horvát és a szlovén példánál is kiemelik, hogy az alvilág ügyletei megjelennek a fehér gazdaságban is. A vizsgálatban csak az EU-tagállamokra figyeltek – pedig izgalmas lett volna látni, mi mindent gyűjtenek össze a szerb és az ukrán alvilágról.

Az Europol úgy számol, hogy csak a legnagyobb, olasz bűnözői csoportok évente 110 milliárd eurónyi pénzt mozgatnak meg – ez az EU GDP-jének körülbelül egy százaléka, és nagyjából kétszer annyi, mint amennyi a magyar állam egy teljes éves összes költségvetési kiadása.

A jelentés szerint nagyjából ötezer, kisebb-nagyobb szervezett bűnözői csoportról tudnak az EU hatóságai.

Dióhéjban összegezve a témáról a következőket érdemes tudni:

– Az olasz maffia továbbra is aktív, igaz, nem annyira, mint amit a közvélemény gondol. EU-s szinten 2012 óta 145 nyomozás érintette őket, ezeknek 70 százaléka több, mint egy országot érintett.

– Az exszovjet, illetve a török szervezetek Kelet-Európa gazdaságát hálózzák be.

– Egyre jelentősebbek az albán klánok, ők leginkább a kábítószer-kereskedelemben erősek.

– A távol-keleti bűnözői csoportok sem elhanyagolhatóak Közép- és Kelet-Európában.