A munkaerő-felesleggé minősített oktatásügyi dolgozók hathavi átlagbértől 8000 euróig terjedő összeget kaphatnak kézhez végkielégítés fejében – mondta Jasna Janković az Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Unjának képviselője, miután az oktatási és önkormányzati minisztérium képviselőivel tárgyaltak.

Ez alkalommal Mladen Šarčević oktatási miniszter elismételte, az idei költségvetésben 1200 végkielégítés összegét biztosították.

A szakszervezetek követelése, hogy a munkaerő-feleslegesről egyeztethessenek Ana Brnabić kormányfővel is és továbbra sem állnak el attól, hogy a pedagógusok béreit növeljék meg olyan mértékben, hogy a köztársasági átlagbértől 17 százalékkal legyenek magasabbak.

Szégyenteljesnek minősítették azt, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank számításai szerint az oktatásügyben 10 ezer ember feleslegeses.

Azok, akiket elbocsánatak, munkaévenként 200 eurós végkielégítésre számíthatnak. Jelenleg az oktatásügyben 354 személy tesz eleget a feltételeknek, hogy technológiai feleslegként, végkielégítéssel távozzon, de a feltételezések szerint még sokan vannak ilyenek, a becslésük szerint összesen mintegy ezer személyre számítanak.