Műugrással és szinkronúszással kezdődött péntek délelőtt a vizes világbajnokság a Duna Arénában és a városligeti tónál.

A péntek esti hivatalos megnyitó ceremónia, amely 21 órakor kezdődik, összmagyar művészeti előadás lesz, ezer fellépővel. Témája Magyarország és a víz kapcsolata.

Minden esemény beléptetésénél szigorú ellenőrzés van, a lelátókra nem lehet bevinni A3 méretnél nagyobb csomagokat, táskákat. Kisebb hátizsákot engedélyeznek. Ugyancsak nem lehet belépni profi fényképezőgéppel sem a helyszínekre.

A szervezők a Dunát szánták az egyik fő közlekedési útvonalnak a következő 17 napban. A Mahart 14 hajót újított fel 800 millió forintból, a Duna budapesti szakaszán pedig 12 új kikötőt építettek. A helyszínek között 250 személyes hajók közlekednek mától. Akinek az aznapi versenyre bármilyen jegye van, a MÜPA és a Műegyetem előtt létrehozott P+R parkolókban ingyen parkolhat autójával és veheti igénybe a rendezvény hajójáratait.

A MÁV ötven százalékos utazási kedvezményt ad a vonattal közlekedőknek a világbajnokságra megváltott jegyek tulajdonosainak a két rendező városba, Budapestre és Balatonfüredre.

A szallas.hu közleménye szerint a világbajnokság alatt hetven százalékkal több vendég lesz a magyar fővárosban, mint tavaly ilyenkor. A vendégek jellemzően két vagy három napig maradnak és átlagosan 17.960 forintot költenek éjszakánként.