Nela Kuburović szerbiai igazságügyi miniszter a zákinthoszi eset kapcsán, amelyben hat szerb állampolgárt gyanúsítanak gyilkossággal, kijelentette: meg kell várni, hogy a vizsgálóbíró elvégezze a munkáját, s kiderüljön, hogy indítanak-e eljárást és ha igen, kik ellen, a minisztérium csak ezt követően tud segítséget nyújtani az előzetesben lévőknek.

A miniszter a Pink TV-nek nyilatkozva leszögezte: meg kell vizsgálni, megalapozottan lehet-e kérni, hogy a szerb igazságügyi szervek folytassák le az eljárást. Kiemelte azt is, hogy az előzetesben lévő szerb állampolgárok számára biztosítottak védőt, s hogy minden dokumentumot szerb nyelvre is le kell fordítani annak érdekében, hogy az illetékesek követhessék az eljárás folyamatát. A gyanúsítottakat kedden kellett volna kihallgatni, de a védők halasztást kértek, hogy megismerkedhessenek az üggyel és megfelelő védelmet tudjanak biztosítani védenceiknek.

Arra a kérdésre, hogy a szerb állampolgárokat Görögország esetleg kiadhatja-e az Egyesült Államoknak, a miniszter azt válaszolta, ez az Athén és Washington közötti megállapodásoktól függ.

Az előzetesben lévők közül két személynek a szülei azt állítják, gyermekeik ártatlanok a terhükre rótt bűncselekmény elkövetésében.

A görög rendőrség egyébként kedden további két szerb állampolgárt vett őrizetbe, ugyancsak a zákinthoszi gyilkosság miatt, egyiküket azonban szabadon is bocsátották, a másikuk, egy 22 éves férfi viszont előzetesben maradt.

Az N1 TV nem hivatalos forrásokból úgy értesült, a helyszínen lévő kamerák felvételei szerint ez utóbbi, 22 éves szerb állampolgár került összetűzésbe elsőként az áldozattal, s csak az ő összeszólalkozásukat követően kezdődött a verekedés, amely Bakari Henderson halálával végződött.

A gyanúsítottak egyikének védője, Zora Dobričanin görög kollégája állítására hivatkozva kijelentette: létezik olyan felvétel, amely sokkal kedvezőbb a gyanúsítottak számára, mint a vádirat.

A görög média többféle módon tálalja a történteket. Az egyik változat szerint az amerikai férfi flörtölt a szerb származású pincérnővel, azonban ez a kedden előzetesbe helyezett férfinak nem tetszett, emiatt a pincérnő arcába loccsantott egy pohár vizet. Az amerikai emiatt felelősségre vonta, majd kitört a verekedés. „Görögországot sokkolta ez az eset, de Zákinthosz hírhedt arról, hogy a fiatalok állandóan lerészegednek és gondokat okoznak, úgyhogy a szigeten ez a tragédia nem számít szokatlannak” – mondta az N1-nek Janis Suliotis görög újságíró.