A Srebrenica melletti Potočari emlékközpontban kedden mintegy harmincezer ember emlékezett meg a II. világháború utáni legnagyobb népirtás áldozatairól: 1995. július 11-én a boszniai Szerb Köztársaság katonasága elfoglalta az ENSZ védelme alatt álló kelet-boszniai városkát, amely menedékül szolgált a környék bosnyák lakosságának is. A Ratko Mladić tábornok irányítása alatt álló szerb erők az enklávéban lévő férfiakat módszeresen és tömegesen gyilkolták meg a következő napokban. A szisztematikus kivégzések áldozatait tömegsírokba temették, amelyeket később több ízben áthelyeztek más helyszínekre. Emiatt ma sem lehet pontosan megmondani, hány áldozata volt a vérengzésnek. Az emlékközpontban található táblákon 8372 áldozat neve szerepel.

A központi megemlékezés keretében kedden 71 újabb azonosított áldozat maradványait temetik el.

Az avaz.ba portál szerint már a kora reggeli óráktól kezdődően érkeztek a megemlékezőket szállító autóbuszok egész Bosznia-Hercegovinából Potočariba.

Az áldozatok hozzátartozói és a megemlékezők mellett a temetésen jelen vannak az Európai Unió képviselői, Horvátország, az Egyesült Államok, Montenegró, Macedónia, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Brazília, Marokkó, Románia és más államok nagykövetei is.

A megemlékezés 11.30-kor kezdődött.

Szerbiából Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Čedomir Jovanović, a Liberális-demokrata Párt elnöke vesz részt a megemlékezésen. Čanak a főhajtás után azt mondta az egybegyűlt újságíróknak: a srebrenicai tragédiát soha nem szabad elfeledni, arról állandóan beszélni kell. „Szerbia kormányának kötelezettsége, hogy legmagasabb rangú tisztségviselői eljöjjenek a megemlékezésre és őszintén szembenézzenek a múlttal” – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint a srebrenicai tragédiáról a szerb oktatásban is meg kellene emlékezni.

Bakir Izetbegović – Fotó: Fena

Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség tagja a megemlékezésen arról beszélt: ezen a helyen, július 11-én csak a hallgatásnak és az imának van helye. „Mindenki tudja, mi történt itt 22 évvel ezelőtt. Kinek vétettek a férfiak, a fiúk és az öregemberek? Ismételten tanúi vagyunk, hogyan igyekeznek egyesek tagadni a népirtás tényét, hogyan ünneplik a háborús bűnösöket. Amíg ennek nem lesz vége, nem lesz valós megbékélés sem, megnyugvás sem, de béke sem Bosznia-Hercegovinában” – mondta Izetbegović.

„A megbékélésre mindenkinek szüksége van, nekünk is és az eljövendő nemzedékeknek is. A megbékélésre szükség van, hogy soha többé egyetlen boszniai anyának se kelljen a fiai csontjait évekig kutatnia a tömegsírokban. De megbékélés nincs igazság nélkül, a megbékélés igazságon alapul, nem hazugságokon, provokációkon és tagadáson” – emelte ki a bosnyák politikus, aki ismételten felszólította a szerb népet, annak politikai, vallási és értelmiségi vezetőit, tegyenek meg mindent, hogy megszűnjön a srebrenicai népirtás tagadása.