A Szabad polgárok mozgalmának vezetője, Saša Janković vasárnap lerótta kegyeletét a Srebrenica mellett található Potočari emlékközpontban az 1995-ös népirtás áldozatainak emlékhelye előtt, tudatja az N1.

Janković elmondta: minden ember számára nagyon fontos, hogy szembenézzen a múlt szellemeivel. „Jelentős dolog számomra, hogy szembesüljen a mai idők legborzalmasabb bűncselekményeivel. Jelentős ez a népem számára is. Mindannyiunknak szét kellene nézni a saját háza táján és szembesülni a múlt árnyaival. Egyetlen nemzet sem bűnös, de az egyének bűnösek. Ha a saját nemzetünk bűnös egyéneivel szembenézünk, könnyebben tisztíthatjuk meg a szomszéd udvarát is az ilyen dolgoktól“ – mondta Janković, hozzátéve, hogy Srebrenica tragédiájával együttérez.

„Ez emberi tragédia és én együttérzek az itt egybegyűlt emberekkel, ahogyan hiszek abban is, hogy minden áldozat minden emberből a legkomolyabb érzéseket hozza ki. Előre kell indulnunk. A fejünk fölött továbbra is konfliktusokat emlegetnek és stabilitást keresnek. Az országainkban lévő emberek felé kell fordulnunk, akik őszintén hiszik, hogy mi egymás számára vagyunk a legfontosabbak. Nemcsak a múlttal kell szembesülnünk, hanem annak is meg kell találnunk a módját, hogy hogyan építsük a jövőnket“ – üzente Janković.

A Szabad polgárok mozgalmának vezetője arról is beszélt: a meleg szívű fogadtatás, amiben a helyiek részesítették, azt bizonyítja, hogy senki sem kénytelen konfliktusban és gyűlöletben élni.

„A mód, ahogyan engem a Srebrenicai Anyák fogadtak, azt mutatja számomra, hogy népeink nem ítéltettek konfliktusra és gyűlöletre. Meg kell találnunk a jó tulajdonságainkat, meg kell mutatnunk azokat. Rezsimjeink évtizedekig a lehető legrosszabb ösztönöket ébresztették fel az emberekben. Nem ismerek sem felnőtteket, sem gyerekeket, akik óhajtanák a háborút, csak politikusokról tudok, akik folyamatosan háborúkról és konfliktusokról beszélnek“ – mondta Janković.

„Egy olyan őszinte ember látogatott hozzánk, akinek van saját véleménye Srebrenicáról és a srebrenicai népirtásról. Akkor is ez volt a véleménye, amelyet nem is rejtegetett, amikor az politikailag felettébb kockázatos volt: a szerbiai elnökválasztási kampányban. Az nagyon bátor cselekedet volt“ – jelentette ki Janković látogatása kapcsán Ćamil Duraković, a megemlékezés szervezőbizottságának elnöke.

Janković Potočariban tett vasárnapi látogatása meglepetés volt, ugyanis érkezését július 11-ére, a központi megemlékezésre jelentették be.

Janković zakóján Srebrenica virágával körbejárta az emlékközpontot, és lerótta kegyeletét az áldozatok előtt.

Kedden Srebrenicába látogatnak a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői Nenad Čanakkal az élen, de fejet hajt az áldozatok előtt Čedomir Jovanović, a Liberális demokrata párt elnöke is.

Aleksandar Vučić szerb államfő nem vesz részt a központi megemlékezésen, mert Isztambulba látogat, ahol a török elnökkel folytat tárgyalásokat.