Mladen Šarčević oktatási miniszter kijelentette: az oktatásban dolgozók számára 1200 végkielégítést biztosítottak az illetékesek. „A következő feladat összeállítani a technológiai felesleg listáját, s megnézni, hogy a feleslegessé vált dolgozók közül ki kaphat végkielégítést“ – tudatja az N1.

A miniszter szerint a szerbiai oktatási rendszer a legkevésbé sem racionális. „Függetlenül attól, hogy ki mit gondol, 16 év alatt Szerbia lakossága egy Újvidék méretű várossal lett kisebb, de a tanügyben dolgozók száma változatlan maradt. Ugyanazt a pitét osztogattuk többfelé és rejtegettük a valós helyzetet azzal, hogy szépítettük a diákok, a tagozatok és minden más számát. Aztán, ha erre a hatalmas embertömegre még nagyobb fizetésemelést kell adni, lényegében már el is költöttük a pluszpénzt. Na, de nem lehet semmit erőszakkal, értelmesen kell hozzáállni a kérdéshez, elő kell készíteni a végkielégítéseket. A törvény előírja, hogy az emberek 65 évesen nyugdíjba mennek. Ez nem azért van, hogy valakinek a személyiségét sértegessük, hiszen a fiatal embereknek szinte esélyük sincs“ – mondja a miniszter.

A szerbiai oktatásban dolgozók szakszervezetének uniója szerint a pedagógusok számára már nagyon régóta nem fizettek végkielégítést, s ezért a miniszer nyilatkozata arra utalhat, hogy elbocsátásokra kell számítani az oktatásban.

A szakszervezet értékelése szerint legalább néhány ezer dolgozó veszélyeztetett. Az érdekvédők szerint a munkaerő-felesleget összegző lista mellett meg kell határozni a végkielégítések kifizetésének módját, mert a jelenlegi gyakorlat nem felel meg a dolgozóknak.

„Ebben a pillanatban a munka törvénykönyve szerint a dolgozó a munkaviszony megszűnéséről szóló dokumentum aláírását követő három hónapon belül kapja meg a végkielégítését. Ezt senki sem kockáztatná, mert nem tudja, hogy három hónapon belül valóban a számláján lesz-e a pénz vagy időközben valami megváltozik és ő sosem látja azt a végkielégítést. Abban pedig egészen biztosak vagyunk, hogy nemcsak 1200 ember van veszélyben, hanem sokkal több“ – jelentette ki Jasna Janković, a szakszervezet elnöke az N1-nek.