A határátlépés folyamatosan gondot okoz a várakozással elfecsérelt rengeteg idő miatt, órákat töltünk el a senki földjén – a két határ között – pedig jobb dolgunk is volna az életben, amit hasznos, valóban hasznos tevékenységre is fordíthatnánk. Nem csoda hát, ha sokaknak okoz idegeskedést, sokakból vált ki indulatokat és türelmetlenséget a rengeteg várakozás. Talán éppen ezért is lehet fontos, hogy mielőtt útra kelnénk, áttekintsük egy kicsit, mire számíthatunk a határátkelőknél!

 

Néhány perce adott ki közlmeényt a Magyar Távirati Iroda arról,  hogy torlódás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán, szombat délelőtt a személyautóval Szerbia felé tartók kétórás várakozásra kényszerülnek – erről Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatta a magyar állami hírügynökésget. Az utazóknak célszerű másik határátkelőt választaniuk. A magyar és szerb állampolgárok használhatják az ásotthalmi, a tiszaszigeti, a bácsalmási és a röszkei közúti határátkelőhelyet. Ezek ma is reggel hét és este hét óra között tartanak nyitva. A hercegszántói és tompai átkelő folyamatosan működik.
A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a Rendőrségi Útinformációs Rendszer, vagyis a Rutin nevű mobiltelefonos applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.
Megnéztük a magyar rendőrség hivatalos honlapját, a Police.hu-t. Itt azt írják, hogy a személygépkocsoknak kettő, az autóbuszoknak három órát kell várakozniuk az autópályán, Királyhalomnál egy órás araszolásra kell felkészülni, a Kelebia-Tompa átkelőn pedig egy órás a türelmi idő.
Időközben azonban a Rádió 88 arról tudósított, hogy Királyhalomnál két órás a várakozási idő.
A Határfigyelők nevű Facebook-csoport felhasználói mindenkinek azt javasolták, hogy használják a bácsalmási vagy a tiszaszigeti átkelőt, ha nem akarják értelmetlenül fecsérelni az idejüket a határon. Tiszaszigetről délelőtt tízkor azt jelezték, hogy alig volt pár autó – mindkét irányban.
A röszkei közúti átkelőnél pedig tíz óra tájban ilyen volt a helyzet: