A jelenleg is tartó kánikulában az emberek többféle módon igyekeznek felfrissíteni magukat. Aki teheti, a tengerre utazik, legtöbbünknek azonban nem marad más, mint, hogy a közeli tavakban, folyókban és medencékben fürödve meneküljünk el a tikkasztó hőségtől. A zentaiak jó része sem engedheti meg magának a méregdrága tengerparti nyaralást, s ezért a város közelében lévő nemhivatalos fürdőzőhelyeken, vagy a népkerti medencében igyekszik felfrissülni. A zentaiak egyébként valami oknál fogva képtelenek, vagy nem is akarják teljes egészében kihasználni a folyó adta lehetőségeket.
Márpedig annak ellenére, hogy a Tisza vajdasági szakaszán egyetlen, hivatalosan is fürdőhelynek, strandnak kijelölt terület sincs, csak Zentán három strandként funkcionáló helyszín áll rendelkezésére, az egyedüli probléma csupán az, hogy az idén a zentai önkormányzat a kisujját sem mozdította annak érdekében, hogy az ezekre a helyekre lelátogatók viszonylag tisztességes körülmények között élvezhessék a nyár örömeit. A fürdőhelyek közül a legnépszerűbb a várossal szemben, a bánáti oldalon lévő strand, amelyet lényegében egyfajta, Csóka és Zenta közötti senki földjeként kezelnek az illetékesek. Ezért különösebben nem is törődnek vele.

Strandolás a híd mellett, a zentai oldalon

Az egyébként viszonylag nagy területen elterülő fürdőhelyen évekkel ezelőtt röplabdapályát, zuhanyzókat is kialakítottak, a talaját fellazították, a megszomjazó, megéhező fürdőzők pedig egy büfé szolgáltatásait is élvezhetik. Némi leleményességgel és befektetéssel jobban is ki lehetne használni a fürdőzőhely adottságait, de már az is nagy dolog lenne, ha évente homokkal borítanák, hogy a fürdőzőknek ne kelljen a kőkemény, ledöngölt földön feküdniük. Meg persze ildomos lenne egy mobil illemhelyet is felállítani.
Az utóbbi években mind népszerűbb a zentai oldalon, a híd alatt lévő fürdőhely, amelyet 2014-ben alakított ki a zentai önkormányzat. Eltakarították a gyomnövényeket, buldózerrel lenyesték a talajt, hogy a fürdőzők könnyebben le tudjanak menni a vízhez. Ekkor, de a következő években is homokot hordtak a területre, azonban az idén ez is elmaradt. Itt most nagyon körülményes a vízbe jutni, mivel a folyófenék iszapos, de nincsenek például szemeteskosarak sem.

A senki földjén, avagy strand a bánáti oldalon

A harmadik fürdőhely a Zentától mintegy három kilométerre lévő Halászcsárda üdülőtelepen található, és néhány telekbérlőnek köszönhetően sokáig ez számított a legcivilizáltabbnak. Ők ugyanis öt évvel ezelőtt egy civil szervezetbe tömörülve adtak bele apait és anyait, hogy elrendezzék, kibővítsék a strandot. Napernyőket és padokat telepítettek, de az illemhelyekről is gondoskodtak. A civil szervezet tevékeny aktivistái ezenkívül – túlnyomórészt saját erejükből – vizet is vezettek a strandra, s az utóbbi két évtizedben elhanyagolt, rendezetlen tulajdonjogú üdülőtelepet is elkezdték fejleszteni. Az üdülőtelep központjában rendbe hozták a tusolókat, táblával jelölték ki az utcákat, valamelyest rendbe tették az odavezető utat és egy, egyenesen a strandra vezető utat is vágtak az ártéri erdőben, hogy a város felől érkező vendégeknek ne kelljen behajtaniuk a telep központjába. Az üdülőhelyet évente megrendezett strandnapokkal kezdték el népszerűsíteni, amelyekre tavaly már több ezren látogattak el.
Ez viszont valószínűleg nem tetszett az itteni telektulajdonosok egy részének, akiknek a „pihenését zavarta” az idelátogatók mind nagyobb száma, ezért támadni kezdték azt a néhány embert, aki egyre élhetőbb körülményeket igyekezett teremteni. Az üdülőtelep karbantartását eddig szabadidejükben végző zentaiak végül belefáradtak a rájuk nehezedő nyomásba, és az idén felhagytak a strand rendezésével, így pedig az egyébként mintegy kétszázötven méteresre bővített, homokos fürdőhelyet ismét kezdik ellepni a gyomnövények.
A zentai kommunális közvállalat felújította a medencét, ami némileg ellensúlyozza „kórképünket”. A cég dolgozói negyvenöt nap alatt tették rendbe a korábban eléggé siralmas állapotba került medencét, ami mellett két röplabda- és egy strandfocipályát is kialakítottak. Százhúsz dinárba kerül a napi belépő, de nyugágyakat is lehet bérelni százötven dinárért, s a fürdőzők bizonyos mennyiségű napernyőt is használhatnak díjmentesen. A medencében fürdőzők biztonságára profi vízimentők ügyelnek.
A strandok állapota egyébként nemcsak Zentán, hanem szinte az egész Tisza-mentén siralmas. Adán a nyár elején még gaz fedte a fürdőterületet, Óbecsén pedig a helyi elöljárók tavalyi ígéreteivel ellentétben az idei fürdőidényre sem rendezték el a folyó melletti strandot.

A Halászcsárda strandja

Természetesen nem szabad elfeledni, hogy ettől sokkal nagyobb gondok is sújtják az itt élőket, viszont a folyó melletti strandok elrendezése, a csónakkikötők kiépítése az idegenforgalom szempontjából jelentősen hozzájárulhatna a Tisza-menti községek, így Zenta boldogulásához is. A folyót nemrég nemzetközi vízi úttá nyilvánították, ami nemcsak a teherhajózás, hanem a vízi személyszállításban, vagyis az idegenforgalomban is fellendítheti a térséget. Persze csak akkor, ha kellő politikai akarat, leleményesség és vállalkozó kedv is társul ehhez.