Kitört az anarchia Hamburg utcáin: a városban, ahol éppen a G20-as csúcstalálkozó van folyamatban, csütörtökön kezdődtek, egész éjszaka tartottak, majd pénteken is folytatódtak az erőszakba torkolló szélsőbaloldali, antiglobalista megmozdulások.

 

A német nagyváros utcáin autók lángolnak, a belvárost ellepi a fekete füst, az utcákat több helyen égő barikádok torlaszolják el. Az anyagi kár máris hatalmas. A demonstrálók több rendőrautót is felgyújtottak. A rendőrség helikopteres rakétákat vetett be.
A helyiek szerint „háborús állapotok” vannak a városban, az utcákon tizenötezer rendőr dolgozik. A tüntetők fekete festékpatronokkal támadtak meg rendőrségi járműveket, buszokat, és azt állítják, a demonstráció szétverése jogellenes, a vízágyúk alkalmazásában sok a túlkapás.
A rendőrség délután egykor a Twitteren közölte, a Holstenstraßénél a szélsőbalos tüntetők, feltehetőleg a Fekete Blokk tagjai Molotov-koktélokat dobáltak a kollégáikra. A buszok nem járnak az egész belvárosban.

Megtámadták a Putyint elszállásoló hotel biztonsági stábját is

Sajtóértesülések szerint a demonstrálók megtámadták a Park Hyatt Hotelt, ahol az orosz, a dél-koreai és az ausztrál elnököt szállásolták el.

A Guardian szerint az amerikai First Lady-t, Melania Trumpot a tüntetők nem engedik ki hamburgi szállásáról.
Megérkezett a helyszínre Donald Trump, akiről köztudott, hogy nehezen tűri a tüntetéseket. Ráadásul az aktivisták kifejezetten a védelmi zónákat támadják, írja a sajtó.

Hamburgban a erőszakhullám következtében akadozik a tömegközlekedés és az autós forgalom, utakat zártak le a hatóságok, egy metróállomásnál egy iskolaudvart rohamsisakos, páncélos rendőrök leptek el. A metróállomást lezárták. Több iskolából hazaküldték a gyerekeket. Közben az Abendblatt értesülése szerint újabb két iskolából, az Eimsbüttel városrészben lévő Emilie-Wüstenfeld-Gymnasiumból és a Kita St. Stephanusból küldték haza a gyerekeket.

Black Bloc
Az anarchista, kapitalizmusellenes mozgalom Donald Trump megválasztásával gyakorlatilag a semmiből támadt fel. Ellenkultúraként a beat generáció, a hippik, a béke- és polgárjogi mozgalmak és a punk szintézisének tartják magukat.
A Fekete Blokk egyik fontos célja minden akcióban, hogy megmutassa az elnyomottaknak, hogy az utca tényleg az övék, és a felkelések eldőlhetnek a lázadók javára is. Most Hamburgban is a szokásos munkamegosztással operáltak, csütörtökön az elöl vonuló arckendős blokk volt a „rohambrigád”, de használnak „felderítőket”, elsősegélynyújtókat és a pánikot oldó támogatókat is. (Forrás: Dési Ádám – A Black Bloc jelenség)

A demonstráció szervezői péntek déli sajtótájékoztatójukon azt mondták: a rendőrség átverte és túlzó brutalitással büntette a csütörtöki bejelentett tüntetés résztvevőit. A tüntetőket verték és paprikasprével támadták, a rendőrség ráadásul a kiürített utcákba nem mindig engedi be az orvosi ellátást biztosítókat. Egy Misha nevű aktivista azt mondta:

Az engedély ellenére csütörtökön a rendőrség azonnal oszlatni kezdte a tömeget

Több közszereplő és civil is kifejezte nemtetszését a tüntetések agresszív és romboló jellege miatt, a szervezők viszont nem voltak hajlandóak elhatárolódni a demonstráció után történtektől.
Szombaton a G20 második napjára ugyancsak tüntetést szerveznek az antiglobalisták, akik egész Németországból várnak demonstrálókat a politikai spektrum legkülönbözőbb részeiről. A szervezők arra kérték azokat, akik holnap Hamburgba készülnek, hogy ne féljenek, ezúttal nem hagyják majd, hogy a rendőrség szétdarabolja a tömeget, és a csütörtökihez hasonló pánik törjön ki.