Egy héttel ezelőtt jelent meg az interneten a Republika Istra (Isztria Köztársaság) blog, de a Facebookon már jóval régebb óta létezik az ugyanilyen nevű csoport, tudatja az Index.hr.

„Nem vagyunk olaszok, nem vagyunk szlovének, nem vagyunk horvátok, isztriaiak vagyunk, több nemzet elemeit birtokoljuk. Isztria az antifasizmus vívmányain alapszik” – olvasható a blogon, amely több nyelven is közli a következő szöveget:
„Isztria – Önálló állam. Valaha az volt, valamikor az lesz. (…) Isztria állam, az isztriai nemzetség. Isztriai mindenki, aki tisztel minden isztriai népcsoportot, azok anyanyelvét, nyelvjárását és beszédmódját, valamint hagyományait, aki elfogadja ezen népcsoportok kultúráját, különösképpen az együttélés kultúráját, illetve, aki a saját lehetőségeihez mérten igyekszik tenni Isztria helyzetének javításáért és polgárai jólétének előmozdításáért”.

A Facebook-oldalon olvasható az az adat, amely szerint a köztársasággá válást célzó kezdeményezés tavaly év végén fogalmazódott meg, s hogy célja „Isztria regionális autonómiájának” kivívása.