Egykori magyar rabok előtt tisztelegve avattak emlékművet hétfőn az Asztanától, a kazah fővárostól csaknem húsz kilométerre található egykori hírhedt szovjet női láger, Alzsir helyén, ahol egykor mintegy hatvanhárom nemzetből tizennyolcezer nő raboskodott – tudósított gazdag képgalériájában a Facebook közösségi portálon Dupka György kárpátaljai magyar költő és történész. Az itt felállított márványtáblákra hétezer-kétszáz nevet véstek fel, köztük hét magyart is.
Az Alzsir tábor magyar rabjainak emlékműve egy hónap alatt elkészült, a kazah helyhatóság egy hét alatt megadta hozzá a szükséges engedélyeket, „ilyen gesztusról eddig nem tudunk” – fogalmazott Dupka. A kazah államban már húsz esztendeje minden év májusában megtartják a Gulág-Gupvi megemlékezést az érintett országok nagykövetségeinek bevonásával. Magyarország most a tizenkettedik lett azon államok sorában, amelyek emléket állítottak azt egykor itt raboskodó honfitársaiknak.
Dupka köszönetet mondott bejegyzésében az ugyancsak kárpátaljai, munkácsi származású Baranyi András kazahsztáni magyar nagykövetnek, valamint Menczer Erzsébetnek, akinek édesapja és édesanyja is a térség lágeriben raboskodott, s akinek a kezdeményezésére, a Gulág Emlékbizottság támogatásával az emlékművet felállították.

A hétfőn leleplezett emlékmű felirata:

„A kommunista diktatúra éveiben az ALZSIR-ba és más kazahsztáni lágerekbe hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékére.
Magyarország Nagykövetsége Asztana
Asztana, 2017. VII. 3.”

Az emlékhely egyedülálló múzeuma is igen sok magyar vonatkozású anyagot vonultat fel.