Kodály Zoltánt (1882–1967) ma már talán felesleges is volna bemutatni olvasóinknak – sokkal inkább kimerítő tanulmányokat és a köteteket kellene írni róla az életművét elemezve –, hiszen a 20. századi magyar zenekultúra egyik legkiemelkedőbb személyisége volt: zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és nyelvész. A nemzetközileg is ismert és elismert zenei nevelési koncepciója (és módszere…) az alapja ma már nemcsak Magyarországon, de a világ számos más táján is a zenetanításnak, és fontos szerepet játszik a professzionális zenészek képzésében is. Kodály Zoltán jelentős szerepet játszott a magyar közéletben is, ugyanis számos közéleti szerepet töltött be és több szervezet, bizottság tagja vagy vezetője volt. Több ismert és befolyásos közéleti személyiség (sok-sok zenész, művész, író, költő, tudós és politikus) tartozott az ismeretségi köréhez, aki büszke voltak arra, hogy a közelében lehetett.
Újabb játékunkban őt láthatjuk egy felvételen, amely a múlt század hatvanas éveiben készült, ugyanis közéleti szerepvállalásaként Kodály őszintén hitt a nevelés, a zenei oktatás fontosságában, ezért szívesen tett eleget különféle meghívásoknak, különösképp, ha iskolalátogatásokról volt szó. Sőt, kutatóként, gyűjtőként olykor hívás nélkül is betért különböző intézményekbe…
A puzzle kirakási szintideje öt perc.

Jó szórakozást kívánunk hozzá minden kedves olvasónknak!

Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja, rakja ki korábbi puzzle-jeinket is:

Mi így köszöntjük a friss díjazottjainkat

Ma adta át Budapesten Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából szokásos művészeti elismeréseket. Vajdasági magyar művészeti életünkből Jászai Mari-díjat kapott G. Erdélyi Hermina, Munkácsy Mihály-díjat vehetett át Verebes György, József Attila díjban részesül Kollár Árpád és Lovas Ildikó. Mind a négyüknek szívből gratulálunk!

Kenderfonás rokkával

Így a nap végére, a kora esti órákra, mielőtt a tüntetők is a gyülekezőhelyekre indulnának, készítettünk még egy puzzle-t, amely talán – s bízunk benne, hogy – olvasóink kedvére lehet az elmúlt napok viharos eseményei után. A Kenderfonás rokkával című felvétel Balogh Rudolf alkotása, és az 1920-as években készült.

Jöhet ma is egy kis játék az ötórai tea mellé?

Ha az ötórai teázás hagyományát talán nem is tudjuk egyik pillanatról a másikra meghonosítani Vajdaságban (mint azt korábbi írásunkban egyszer már előrejeleztük…), úgy gondoljuk, nem árthatunk senkinek azzal, ha igyekszünk. Vasárnap délután van, ilyenkor talán mindenkinek jut egy kis ideje arra, hogy felszusszanjon, lazítson, elmélyüljön valamiben, ami az adott pillanatban épp foglalkoztatja a fantáziáját.

Egy kép New Yorkból

Egy nagyon kedves ismerősünk néhány nappal ezelőtt érkezett meg New Yorkba, kalandozásait a tengerentúli nagyvárosban a facebookos megosztásai, posztjai alapján tudjuk nyomon követni. Irigykedni persze nem kell, még ha csodálattal nézzük is ezeket a felvételeket. S közben ábrándozhatunk arról, hogy egyszer (talán hamarosan, talán csak a távolabbi jövőben…)

A keletnémet turisták visszatérnek

Elkezdődött a hosszú hétvége, máris lehet készülődni a majálisozásra, ha ugyan nem gyújtottak már több helyen is a rostély alá. Több felé azonban esős, csapadékos, nedves, hűvöskés idő van, így hát talán még ülnek néhányan a számítógép előtt. Azoknak, akik így tesznek, készítettünk egy kis meglepetést. Tessék, csak tessék!

Anyák napján József Attilával

Anyák napja alkalmából egy kis játékkal köszöntjük szerkesztőségünk nevében az édesanyákat. A puzzle-ben összerakható felvételen a tizennégy éves József Attila látható a Mamával és a nővérével, Etussal. A játékot természetesen nemcsak az édesanyák játszhatják, de bárki kirakhatja. Jó szórakozást kívánunk hozzá!

Az Orgonista eljövetele

Alig néhány napja, június 18-án volt nyolcvanhárom esztendeje annak, hogy elhunyt Derkovits Gyula grafikus és festőművész, aki sajátosan egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok – főleg az expresszionizmus, a kubizmus és a konstruktivizmus – mentén.

Ugocsavár kápolnájának romjai

Hiszen csak jut egy szusszanásnyi ideje mindenkinek, hogy megpihenjen, elmélyüljön a nagy vidámság, rostélyozás és egyéb szórakozási lehetőségek közepette. A csendes pillanatokra, az elcsendesedés perceire szánjuk az alábbi játékunkat. Fedezzük fel együtt, játékos módon a csodálatos Kárpátalját! Az itt látható felvétel a Kárpátaljai Hírmondó című lap 2015.

Járható, de inkább járhatatlan utak nyomában

„Nem mondom, hogy sok kátyú van Beregszászban, de a legutóbb kifogtam két harcsát az egyikből” – írta néhány nappal ezelőtt Facebook-profilján a kárpátaljai Csornyij Dávid, a bejegyzéséhez pedig egy, ugyancsak a témával foglalkozó karikatúrát is mellékelt.

Önnek lenne kedve benézni a Nemzetközi Űrállomásra?

A múlt szerdán indult útjára a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Progressz MSZ-06 típusú orosz teherszállító űrhajó, amely fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, vagyis ISS) legénységének szállított 2,4 tonnányi utánpótlással – közölte röviddel később az orosz űrrepülés-ellenőrző központ (CUP).