A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezete és frakciója deklarációt terjeszt a szabadkai városi képviselő-testület elé, amelyben arra kéri a szerb kormányt, hogy fontolja meg a Norvég Királysággal megkötött befogadó központ létesítéséről szóló szerződését, ne építsen új lakásokat az itt tartózkodó menekültcsaládok részére és a meglévő központot is számolják fel. A kérdés július 6-án kerül a szabadkai városatyák elé – tudósít a Vajdaság Ma a Vajdasági Magyar Szövetség pénteki sajtótájékoztatójáról.

A VMSZ saját maga ellen gyűjt aláírásokat (?)

A Szabad Magyar Szó is közölte néhány napja a hírt, miszerint a szabadkai Gerontológiai Központ részeként migráns családok elhelyezésére hat házat építenek Szabadkán. Emlékeztetőül, íme ez a hír: Hat objektumot épít a szabadkai önkormányzat, amelyekben olyan menekültcsaládokat helyeznek majd el, amelyek menedéket kértek Szerbia területén – közölte a Beta hírügynökség.

Hogy érthető legyen: a szabadkai VMSZ, amely az észak-bácskai városban a hatalmi koalíciót alkotja a Szerb Haladó Párttal, egy deklarációt szeretne elfogadtatni a szabadkai hatalommal és az ellenzékkel is, amelyet aztán a Szerb Haladó Párt és a VMSZ által alkotott köztársasági hatalomnak küld majd el.

Horvát Tímea, a VMSZ tagja, Szabadka alpolgármestere elmondta, hogy „jelenleg is folyik az egyeztetés a koalíciós partnerekkel, továbbá újságírói kérdésre kijelentette, hogy az eltérő álláspontok nincsenek hatással a koalíciós együttműködésre, továbbra is partneri a viszony a Szerb Haladó Párt helyi politikusaival”.

Csak bízunk benne, hogy minden jóindulatú ember teljes vállszélességgel támogatja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai politikusai továbbra is partneri viszonyban maradjanak a Szerb Haladó Párt helyi politikusaival, ugyanúgy, ahogy a Szerb Haladó Párt köztársasági politikusai továbbra is ápolják a partneri viszonyt a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőivel. Azért jó ez, mert így a magyarok is ott vannak, ahol a döntések születnek, s van beleszólásuk az országban és például a Szabadkán történő dolgokba.

Vagy nincs… De arra ott van a deklaráció, aminek a jelentése: nagy fontosságú kérdésben tett, ünnepélyes nyilatkozat. A boldogság tölti el az ember szívét, mikor kiderül, hogy ilyen fontos kérdésben is van hely és idő egy ünnepélyes nyilatkozatra.

Vendégszerzőnk: Surányi Zsolt