Csütörtökön délután a Szerb Képviselőházban a jelenlevő 212 képviselő közül 157 bizalmat szavazott Szerbia új kormányának, így a következő ciklusban Ana Brnabić miniszterelnök vezetésével tevékenykedik majd a szerb kormány. A szavazáson 55 képviselő nem támogatta Ana Brnabićot és minisztereit, tartózkodó nem volt.

A prioritások: a digitalizáció, az oktatás és a gazdasági fejlődés

Csak a párbeszéd biztosítja a stabilitást és a további fejlődés alapját, hangsúlyozta ma Ana Brnabić kormányalakító a köztársasági parlamentben a képviselők előtt, és hozzátette: jövőbeni munkájának végzésekor számít Aleksandar Vučić, Szerbia elnökének támogatására, főként ez eddig megszerzett tapasztalta miatt, és mert elismertté tette az országot.

Ahogy arról írtunk is, két új tárca jött létre: a környezetvédelmi és az európai integrációs minisztérium, előbbit Goran Trivan, utóbbit Jadranka Joksimović vezeti.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter – Ana Brnabić helyett – a szocialista Branko Ružić lett. Aleksandar Vulin és Zoran Đorđević tárcát cserélt – a védelmi minisztériumot Vulin, a munkaügyi és szociálpolitikai tárcát Đorđević vezeti.

Branislav Nedimović továbbra is a mezőgazdaságért felel, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériumot vezeti. Goran Knežević továbbra is gazdasági miniszter, Dušan Vujović pedig marad a pénzügyminiszter, Aleksandar Antić energetikai és bányászati miniszter maradt, Nela Kuburović pedig az Igazságügyi Minisztériumot irányítja majd a jövőben is. Akik még maradtak a posztjukon: Zlatibor Lončar (egészségügy), Mladen Šarčević (oktatás), Vanja Udovičić (sport), Vladan Vukosavljević (tájékoztatás).

Tárca nélküli miniszterek: Slavica Đukić Dejanović, Milan Krkobabić, Nenad Popović.

Az első kormányalelnök maradt Ivica Dačić külügyminiszter, emellett a kabinet alelnökei> Nebojša Stefanović belügyminiszter, Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter, valamint Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és távközlési tárcavezető.