Egy madridi bíró egy apasági per kapcsán úgy döntött, hogy exhumálni kell Salvador Dalí holttestét – írja a BBC.

Egy Maria Pilar Abel Martínez nevű nő azt állítja, ő Dalí lánya, és a festőnek egy szobalánnyal folytatott, 1955-ös titkos viszonyából született a rákövetkező évben. A történet szerint a viszony akkor szövődött, amikor a család, akiknél a későbbi anya szolgált, Cadaquésben, Dalí otthonának közelében töltött el hosszabb időt. Akkoriban egyébként Dalí Galával, a feleségével és múzsájával élt. Az egyébként kártyajósként tevékenykedő nő szerint az anyja még 1955-ben otthagyta a családot és a várost is, a költözés után pedig férjhez ment egy másik férfihoz, viszont többször és mások előtt is azt állította neki, hogy Dalí a biológiai apja.

Az egyetlen dolog, ami hiányzik, egy bajusz

– mondta egyszer az El Mundo szerint az anya, utalva Dalí emblematikus bajszára, így magára a festőre.

Mindezzel először 2015-ben állt elő Martínez. A bíró azért döntött az exhumálás mellett, mert egyéb ismert biológiai maradvány híján nem látott más módot az állítás valóságtartalmának ellenőrzésére. A nő ügyvédje szerint pontos dátum még nincs, de már júliusban kihantolhatják a holttestet.

A világhírű katalán festő 1989-ben halt meg 85 éves korában, a Figueres nevű katalán szülővárosában temették el, ahol a munkásságának szentelt múzeum is található. (Forrás: index.hu)