A szerb képviselőház megkezdte a minisztériumokra vonatkozó törvény módosítását célzó javaslatok megvitatását szombaton, de ez a kérdés egészen háttérbe szorult, ugyanis a képviselők inkább kommentálták az új államfő beiktatási ceremóniájának történéseit és alkottak véleményt az LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek, Queerek és Interszexuálisok) közösségről, illetve Ana Brnabić kormányfőjelöltről.

A miniszterelnök-jelölt személye volt a domináns beszédtéma a plenáris ülésen is és a parlamenti folyosókon is, tudatja az N1. A képviselők  a parlamenti vita során gyakran megszegték az ügyrendi szabályzatot, felszólalásaikban saját, többnyire diszkriminatív álláspontjukat közölték Ana Brnabićról a kormányfőjelölt szexuális orientációjára fókuszálva.

A Dveri vezetője, Boško Obradović például úgy értékelt, hogy Szerbiában folyamatban van „a homoszexualitás haladók-féle promóciós hete“: „Még a pénteki ünnepélyes beiktatástól kezdve a szombati melegfelvonuláson át a délkelet-európai térség első meleg kormányfőjének megválasztásáig – ami mikor máskor, mint Víd napján történhetne -, tulajdonképpen a a homoszexualitás haladók-féle promóciós hete zajlik“ – jelentette ki Obradović.

A jövőbeni kormányfő szexuális orientációja nemcsak a Dveri számára elfogadhatatlan, hanem a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) számára is. „Ami a kormány és a kormányfőjelölt megválasztását illeti: Ana Brnabićot nem nevezhetem sem úrnak, sem asszonynak, mert nem tudjuk micsoda, nemileg nem határozta meg önmagát – de mi ezt nem tudjuk támogatni“ .-jelentette ki  Milan Lapčević, a DSS képviselője.

A parlament kisebbségi és emberi jogi bizottságának elnöke is reagált a téma kapcsán: „Sajnálatos, hogy egy képviselő a parlamentben ilyen szavakat ejt ki. Ugyanakkor látni kell, hogy saját magát minősíti az ilyen kijelentéssel és mutatja meg, mennyire primitív“ – mondta Meho Omerović. “

A kormányfőjelölt számlájára elhangzó sértő nyilatkozatok Čedomir Jovanović, a Liberális demokrata Párt elnökének tűrésküszöbét is meghaladták. „Önök olyan kijelentéseket engednek meg maguknak, hogy a kormányfőjelölt marionettbánu, hogy csak azért jelölték, mert Önök a Nyugatnak akarnak imponálni, mivel magától érthetődőnek tartják, hogy nyugaton mindenki buzi, és a menő csávók Moszkvában vannak“ – mondta Jovanović.

Természetesen Brnabić szakmai hozzáértéséről is esett szó. Az ellenzék szerint a kormányfőjelölt inkompetens, hogy nem politikai személyiség, hogy nem áll mögötte párt ahhoz, hogy valóban jó kormányfő legyen.

Másfelől a kormánypárti képviselők szerint Aleksandar Vučić államfő a létező legjobb jelöltet választotta. Legalábbis azok így vélekednek a kormánypárti padsorokban, akik jelen voltak az ülésen. Ugyanis Dragan Marković Palma, aki már korábban bejelentette, hogy nem szavazza meg az új miniszterelnök kinevezését, nem jelent meg a parlamentben szombaton. Meg is üzenték neki és pártjának a haladók, hogy ha nem jönnek a várt voksok, Palmáék mehetnek az ellenzéki padsorokba: „Ami a személyes viszonyunkat illeti, mindig jóban leszünk, mindig szívesen megkávézunk önökkel, de ha önök nem szavazzák meg a kormány kinevezését, akkor mehetnek az ellenzék soraiba“ – üzente meg partnereinek a haladó párti Vladimir Đukanović.

Hogy Palma mit csinál a véleményével, már szerdán ki fog derülni, amikor a kormányfőjelölt megtartja parlamenti expozéját és közzéteszi leendő minisztereinek névsorát.