A brit miniszterelnök csütörtökön este közzétette a régóta várt ajánlatát; ugyanis nem kevesen vannak, akiket érdekel, hogy maradhatnak-e és ha igen, milyen feltételekkel Nagy-Britanniában a Brexit után. Theresa May most öntött egy kis tiszta vizet a pohárba a közép-kelet-európai uniós országokból (vagy azok állampolgárságával) érkezettek számára.

A megjelent rövidhír alapján annyit tudni, hogy minden EU-állampolgár (ide tartoznak azok a vajdasági magyarok is, akik magyar állampolgársággal bírnak), aki már több mint 5 éve dolgozik az Egyesült Királyságban, a Brexit után „“ettled EU statust“, vagyis uniós állampolgároknak szóló letelepedési engedélyt kap.
Az új státusz a közép-kelet-európaiakat a tartózkodás mellett az egészségügyi ellátórendszer és a közoktatás igénybevételére, valamint egyéb juttatásokra is feljogosítja.

Nem tudni még, hogy az új szabályozás mikor lép hatályba, valamint azt sem, hogy mi történik azokkal az uniós polgárokkal, akik kevesebb, mint öt éve  költöztek Nagy-Britanniába. A Bloomberg szerint a jogosultság valamikor a Brexit elindítása, tehát 2017. március 29-e és a kiválás két évvel későbbi dátuma között járna le. (Tehát azokról van szó, akiknél az öt év addig az időpontig letelik.) A pontos dátumot a brit kormány egyelőre nyitott kérdésként kezeli – írta a portál alapján az MTI.

Azt azonban világossá tette a brit miniszterelnök: csak abban az esetben működne a fenti berendezkedés, ha a kiválás után ugyanilyen jogok illetik meg a briteket az Európai Unióban – tudósított a BBC rendkívüli hírben.

Nagy-Britannia számára meglehetősen fontosok a közép-kelet-európai migránsok, ugyanis nélkülük a brit gazdaságban meglehetősen nagy munkaerőhiány mutatkozna.