Nem kis vihart kavart Szabadkán a hír, mely szerint menekültlakásokat építene az önkormányzat a Gerontológiai Központ objektumának udvarában. Olyannyira felkavarta ez a kedélyeket, hogy még a hatalmi koalícióban lévő VMSZ is aláírásgyűjtésbe kezdett a javaslat ellen. Az ellenzék követelése ellenére nem hívták össze a városi képviselő-testület rendkívüli ülését, amely ezzel a témával foglalkozna, sőt a testület két hónapja nem is ült össze.

A témával kapcsolatos anyagaink itt olvashatóak el:

Szabadka: Menekültcsaládok elhelyezésére építenek házakat

Hat objektumot épít a szabadkai önkormányzat, amelyekben olyan menekültcsaládokat helyeznek majd el, amelyek menedéket kértek Szerbia területén – közölte a Beta hírügynökség. Az objektumok urbanisztikai tervének nyilvános prezentációja keretében az érintettek május 3-ig kaphatnak részletes információkat a város építésügyi titkárságán. A projektum értelmében hat, egyenként 44 négyzetméteres objektum épül majd, a Gerontológiai Központ keretében a Március 27.

Ivanišević szerint a VMSZ nem a hatalom része Szabadkán?

A menekültek ideiglenes ellátására szolgáló tervezett objektumok ügyéről nyilatkozott a Subotičke novine lapnak Nenad Ivanišević a Vulin vezette munkaügyi tárca államtitkára, aki közben érdekes mondatokat is megfogalmazott. A kérdésre, hogy sor kerül-e az üggyel kapcsolatban rendkívüli képviselő-testületi ülésre, a projektum fő felelőse a következőket nyilatkozta: „Igen, beszéltem erről a polgármesterrel és elégedettségemre szolgál, ha összehívják ezt az ülést és felszólalhatok.

A VMSZ nyomást gyakorol önmagára(?)

A VMSZ szabadkai szervezetének május 10-i keltezésű (sajnos) gyönyörűen példázza azt, hová süllyedt mára ez a párt, ennélfogva annak városi szervezete is. Sérteget, hazudik, hárít, félrebeszél és látszatpolitikát folytat. Sérteget: a terjedelmes közleménynek mintegy a fele nem a szabadkai polgárokat most leginkább foglalkoztató kérdéssel, a menekültválsággal foglalkozik, hanem Maglai Jenő személyével, annak sértegetésével és pocskondiázásával.

A VMSZ látszattevékenységet folytat menekültügyben

A szabadkai városvezetés fű alatt igyekszik a polgárok érdekeivel ellentétesen biztosítani a menekültek számára történő lakásépítés jogi hátterét. Hatalmas pénzeszközöket kívánnak erre a projektumra fordítani, norvég forrásokból, amiből nem kizárt, hogy valamennyit nem rendeltetésszerűen fognak felhasználni – hangzott el a Magyar Mozgalom Esték a Buckákban elnevezésű rendezvénysorozatának szerda esti fórumán, amelynek napirendjén a Gerontológiai Központ Március 27-e utcai létesítménye keretében tervezett menekültlakások építése szerepelt.

A projektummal kapcsolatban még mindig nem tudunk semmi biztosat, most viszont egy hasonló elképzelésről értesíti a közvéleményt a Mozgalom a polgári Szabadkáért. Közleményük szerint ugyanis a köztársasági szervek sürgősségi eljárásban egy konténertelepülést hoznának létre a menekültek elhelyezésére a város területén, mégpedig a Halasi úti kaszárnya területén, a gróf Széchenyi István nevét viselő legnagyobb szabadkai általános iskola tőszomszédságában.

A Mozgalom szerint immár túlmegy minden határon a városi hatalom szófogadása a Belgrádból érkező parancsokra, amelyek ellentétesek a város polgárainak érdekeivel, ezért felszólítjuk az önkormányzat vezetőségét és a helyi hatalmi pártokat, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a konténertelepülés kialakítására irányuló projektum megvalósítását.

Nenad Ivanišević a munkaügyi minisztérium államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, pontatlan és rosszindulatú állításokról van szó, amely a városi többség és a köztársasági kormány ellen irányul, egyedüli célja pedig a pánikkeltés a lakosság körében és a figyelem elterelése a valós problémákról. A minisztérium közleménye szerint nincs szükség a kapacitások növelésére és senki sem tervezi újabb befogadó központok létesítését.

Ebben a pillanatban két állítás áll egymással szemben, hogy kinek van igaza, nem tudjuk. Egy konténertelepülés kialakítását látni lehet, úgyhogy ha a kaszárnya környékén ilyen mozgolódás lesz tapasztalható, épp a polgárok veszik észre elsőnek, akikkel az államtitkár szerint az ellenzék manipulál.