Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke ma hivatalosan is átveszi tisztségét. A beiktatási ünnepségre már csütörtökön megérkeztek a külföldi delegációk, az illetékesek pedig közzétették, hogy milyen forgalomkorlátozásokra számíthatnak Belgrád polgárai.

Az ünnepi ceremónián jelen lesznek Szlovénia, Horvátország, Macedónia, Montenegró képviselői, az egykori német kancellár, Gerhard Schröder, a jelenlegi kancellár képviselője, Oroszország, Magyarország, Románia, Bulgária, Olaszország, Görögország, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Fehéroroszország, Ausztrija, Kína és az Egyesült Államok delegációja is. Többek között.

A beiktatási ünnepségen a szerb himnuszt gyermekkórus fogja énekelni, majd az államfő beszéde után zenés-táncos műsor következik.

A meghívott vendégek ezek után bejárják a szalonokat, amelyek Szerbia különböző részeit képviselik és olyan étellel-itallal kínálják őket, amely az adott tájegységre jellemző.

A Szerbia Palota nyugati szárnyában azon római imperátorok mellszobrát állították ki, akik a mai Szerbia területén születtek.

Kiállítják a toplicai felkelést idéző fotográfiákat, Đorđe Petrović Karađorđe vajda és Miloš Obrenović portréja, Nikola Tesla laboratóriumának makettje és az első, az egykori Jugoszlávia területén előállított televízió is.

A Szerb Képviselőház képviselői a ceremóniára szervezetten, autóbuszokkal érkeznek, a Szerbia Palota körüli utcákat pedig lezárják a forgalom elől.

Áder János beiktatásakor a parlamentben, a képviselők és a diplomáciai kar jelenlétében tette le elnöki esküjét…