Amikor néhány hete a Magyar Országgyűlés elfogadta a felsőoktatás módosításáról szóló törvényt (lex CEU-ként híresült el, ugyanis kéttucatnyi nem működő egyetem mellett éppen ez, a Közép-európai Egyetem lenne az, amelynek a működését teszi lehetetlenné a megújított szabályozás), a magyar kormány képviselői először akkor lepődtek meg, amikor az Egyesült Államok új elnöke nem tett közzé boldogságtól sugárzó tweetet az ügy kapcsán. Mi több, a hivatalos Washington figyelmeztetett, hogy annyira nem tetszik neki ez a dolog, elvégre amerikai egyetemről van szó, mérpedig ha valami amerikai, akkor azt egy amerikai sem tudja jó szívvel nézni, ha vegzálják. Még akkor sem, ha az egyetem alapítója, Soros György a regnáló washingtoni hatalom politikai ellenfele is…
A törvény elfogadását követően tehát a magyar fél azt mondta, szívesen tárgyal a CEU-ról az amerikai kormány illetékeseivel, amire a tengerentúlról rendre azt válaszolták, hogy ez szép és jó, csakhogy az Államokban az oktatás nem szövetségi, hanem tagállami hatáskör, lehet fordulni az érintett államokhoz bizalommal. A magyar kormány kitartott. Meg a washingtoni is.
Aztán valami mégiscsak történhetett, valaki csak jobb belátásra térhetett, mert szerdán megjelent egy MTI-közlemény, amelyből az olvasható ki, hogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Palkovics László felsőoktatási államtitkár több levelet váltott Betsy DeVos szövetségi oktatási miniszterrel, egy darabig mindenki hajtogatta a magáét, aztán, anélkül, hogy az amerikai álláspont változott volna, Budapest hirtelen nagyon elégedett lett és köszönetet mondott DeVosnak.
Adjuk át a szót az MTI-nek: az Egyesült Államok oktatási minisztere levelében megköszönte az áprilisban Balog Zoltántól kapott tájékoztatást a felsőoktatási törvény változásával és a CEU helyzetével kapcsolatban, illetve jelezte, tisztában van azzal, hogy a jogszabály más, az Egyesült Államokhoz kötődő felsőoktatási intézményeket is érinthet.
DeVos újból megerősítette, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. A miniszter szerint a Magyarországon felsőoktatási tevékenységet végző összes amerikai intézmény megkapta oklevelét vagy engedélyét az illetékes tagállami szintű hatóságtól, és rendelkezik egy, az amerikai oktatási miniszter által elismert szervezet akkreditációjával.
Trump oktatási minisztere jelezte: támogatja a két ország közti nemzetközi megállapodást, ám hozzátette, hogy az ilyen jellegű megállapodások megtárgyalására a tagállami szintű hatóságok a megfelelő partnerek. Az amerikai oktatási miniszter örömmel fogadta, hogy a magyar kormány már elkezdte felvenni a kapcsolatot az érintett tagállamokkal, és reméli, hogy hamarosan tisztázni tudják a rendezetlen kérdéseket.
Balog Zoltán a szerdai levelében megköszönte DeVos válaszát, illetve azt, hogy tudomásul vették a magyar kormány álláspontját. Balog aztán jelezte, hogy Maryland, Massachusetts és New York államok illetékesei már jelezték tárgyalási szándékukat, és hogy kormány már felvette velük a kapcsolatot. A magyar miniszter azt reméli, hogy a „bonyolult jogi kérdést minél előbb kölcsönös megelégedésre rendezni tudják“, hiszen a Magyarországon jogszerűen működő amerikai felsőoktatási intézmények erősítik a magyar-amerikai kapcsolatokat.
Úgy tűnik tehát, hogy mindkét fél kitart eredeti álláspontja mellett, a magyar kormány képviselője hirtelen mégis elégedettségét fejezte ki. Mi változott?

Végül pedig csak úgy, érdekességképpen nézzünk némi statisztikát: a Times Higher Education szerdai bejelentése szerint a CEU a 160 legjobb európai egyetem között foglal helyet.

A rangsor az első 100 egyetemet részletesen, utána pedig csoportokba szedve említi.

A CEU a 151-160-as csoportban szerepel.

A CEU a világ 350 legjobb egyeteme között van a THE 2016 szeptemberében publikált összesített felsőoktatási rangsora szerint. Ugyanitt a 8. helyen szerepel nemzetközi összetétele alapján. 2016. novemberében a BRICS és fejlődő országok legjobb egyetemeinek listáján a CEU a 16. helyet szerezte meg, 2017. áprilisában pedig a világ legjobb 50 évnél fiatalabb egyetemei között a THE a 39. helyre rangsorolta a CEU-t.
Összehasonlításképpen: a Semmelweis Egyetem (SOTE) a 251–300-as csoportban, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem a 601-800-as csoportban kapott helyett.