Semjén Zsolt, Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese egy minapi konferencián arról beszélt, hogy az állampolgársági, illetve honosítási eljárások egyszerűsítése mellett akár a határon túli magyarok szavazását lehetővé tevő választási szabályokon is változtatna a kormány.

A hvg.hu kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a kormány nem a módszer további könnyítését tervezi, csak azokat a – technikai jellegű – bürokratikus akadályokat akarja megszüntetni, amelyek miatt nagy számú érvénytelen voks született a korábbi választásokon. Ilyen például, hogy mivel számos országban nem tartják nyilván a személyazonosító adatok között az „anyja neve” kategóriát, ezt sokan nem is tudják pontosan. Mármint nem azt nem tudják az emberek, hogy mi az édesanyjuk neve, hanem arról, hogy nem tartják pontosan számon, milyen módon van az a hivatalos dokumentumokban nyilvántartva. Lehet a „tévedés” egy betű, a második keresztnév megléte vagy hiánya, a titulus megléte vagy hiánya stb. Szavazatellenőrzéskor ugyanis nem fogadható el érvényesnek az a voks, ahol nem betűre pontos az adat. A kormány ezért az anyja neve kategória elhagyását javasolja, mert álláspontja szerint a szavazó személyazonossága a neve, személyi száma (vagy adószáma), születési adatai, illetve lakcíme alapján is teljes pontossággal megállapítható.

Ugyanez lenne érvényes arra a problémára is, amit a cirill betűk latinra történő átírásának zavara okoz.

További esetleges könnyítések lehetnek a határon túli voksok feladásához kötelező dupla borítékkal kapcsolatban is: eddig például érvénytelennek számított, ha a belső boríték nem volt lezárva. A kormány szerint ez is olyan, felesleges bürokratikus akadály, aminek mérlegelhető a megszüntetése.

A fentieken túl egyszerűsítés várható a szavazási (és egyéb) tájékoztatók szövegében is, mert a kormány szerint sok, a magyar nyelvet kevesebbet használó, vagy iskola helyett mondjuk a szüleitől elsajátító határon túli állampolgárnak okoz gondot állítólag ugyanis az olykor az átlagember számára is nehezen érthető, bikkfanyelven íródott útmutatók értelmezése.

Semjén Zsolt azt ígérte: a kormány a nyár végén vizsgálja meg alaposabban ezeket az esetleges módosításokat és dönt a lehetséges változtatásokról. A helyzetet viszont bonyolíthatja, hogy míg a módosítások egy része vezetői utasítással, netán miniszteri- vagy kormányrendelettel is végrehajtható, a borítékok vagy a személyazonosításhoz szükséges adatok változtatásához a választási törvényt is módosítani kellene. Márpedig Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy alig néhány hónappal a parlamenti választásokat megelőzően már nem illő a választási szabályokon módosítani.