Meghalt a férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy Brüsszel központi pályaudvarán kedden este merényletet akart elkövetni. A tettes a főpályaudvar pénztárainál hozta működésbe a robbanószerkezetet, a közelben járőröző katonák pedig meglőtték. Az ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket.
A támadó egy 36 éves marokkói állampolgárságú férfi volt, aki nem szerepel szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában, mondta szerdán Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője. A BBC ehhez azt tette hozzá, hogy a férfi nem volt ismeretlen a rendőrség számára. Az ügyészségi szóvivő azt is elmondta: az agyonlőtt férfinél nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, „csak” egy robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt táska volt nála, amelyet megpróbált felrobbantani, írja az MTI.

„Amikor a peronhoz mentem, egy ember kiabált. A dzsihadistákról és hasonló dolgokról beszélt. Aztán egyszer csak azt kiabálta »Allah a legnagyobb!«, és egy kis bőröndöt robbantott fel, amelyet maga mellett tartott. Aztán az emberek menekülni kezdtek. Ekkor elmentem a peronhoz, hogy figyelmeztessem a kollégáimat, hogy ki tudják üríteni a pályaudvart” – mondta egy vasúti dolgozó, Nicolas Van Herrewegen, tudatja a hirtv.hu.

„Este fél kilenc körül robbanás történt Brüsszel központi pályaudvarán. A pályaudvaron tartózkodó katonák a robbanás után azonnal lelőtték a gyanúsítottat. Az esetet terrorcselekményként kezeljük. Szerencsére nem voltak áldozatok a gyanúsítotton kívül” – jelentette ki a támadás kapcsán Eric Van Der Sypt szövetségi ügyész.

Az elkövető később belehalt sérüléseibe. A tűzszerészek ellenőrzött körülmények között felrobbantották azt az övet, amelyet a támadó viselt.

Charles Michel kormányfő szerdára összehívta Belgium biztonsági tanácsát.

Ugyancsak a hírtv.hu emeli ki nemzetközi lapszemléjében, hogy a közvélekedéssel ellentétben Európában volt már durvább a terrorhelyzet, mint az utóbbi hónapokban.

A The Daily Telegraph összesítéséből az derül ki, hogy habár Londonban négy terrorakció történt az elmúlt három hónapban, a korábbi évtizedekben jóval több ember halt meg terrortámadásokban Nagy-Britanniában. Az adatok azt mutatják, hogy 2000 és 2015 között kilencven ember veszítette életét ilyen cselekményekben, 1985 és 2000 között több mint ezer, 1970 és 1984 között pedig több mint kétezer. Ezekben az évtizedekben főleg az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA követett el terrorcselekményeket: 1972-ben például csak Észak-Írországban háromszázötvenhárman veszítették életüket. A lap kiemeli azt is, hogy a terrorizmus szempontjából Európa még ma is a világ egyik legbiztonságosabb térsége.