Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt képviselője és az SZHP elnökségének tagja kijelentette: ha a parlamentben az Ana Brnabić vezette új kormányt nem támogatja az Aleksandar Vučić-Szerbia győz választási lista legalább 128 képviselője, akkor ismét rendkívüli parlamenti választás vár az országra, tudatta a Politika.

Đukanović szerint ha az új kormány nem bírja az említett listáról parlamentbe jutott minden képviselő bizalmát, akkor választásokat kell tartani.

„Ezzel a listával szereztünk a tavalyi parlamenti választásokon 131 mandátumot. Időközben távozott az Új Szerbia két képviselője, jelenleg tehát 129-en vagyunk. Az a döntés született, hogy ha a listánkról bejutott képviselők közül legalább 128 nem szavazza meg az új kormányt, akkor választásokat tartunk. Természetesen lehet többségünk a szocialistákkal és más pártok képviselőivel, de nem lenne erkölcsös folytatnunk a megkezdett munkát, ha a tulajdon képviselőink nem támogatnak bennünket“ – mondta Đukanović, aki szerint ha egy képviselő nem szavazza meg az új kormány beiktatását, akkor nem is lehet a hatalmi koalíció tagja a továbbiakban.

„Ha nem szavazol a kormányra, akkor az azt jelenti, hogy ellenzékben vagy, ezt diktálja a logika. Ha Dragan Marković, az Egységes Szerbia vezetője így dönt, a legjobbakat kívánjuk neki, mehet az ellenzéki padsorba“ – szögezte le a haladó párti politikus.

Dragan Marković, az Egységes Szerbia elnöke a Politikának nyilatkozva kijelentette: nem változtat döntésén, és pártja képviselői nem szavazzák meg, hogy Ane Brnabić legyen a kormányfő. „Senki sem hívogatott, senki sem gyakorolt rám nyomást. A haladók álláspontja, hogy megszavazzák az új kormányfőt, teljesen legitim, ahogyan az én álláspontom is az, akkor is, ha nem akarom megszavazni, hogy Ane Brnabić legyen a miniszterelnök. Ha mindenki ugyanúgy gondolkodna, ugyanabban a pártban lennénk… Az Egységes Szerbia már kilenc éve a Szerbiai Szocialista Párt koalíciós partnere és ez alatt az idő alatt már több ízben előfordult, hogy egyes kérdésekben eltérő álláspontot képviseltünk, nem ez az első ilyen eset“ – mondta Marković.

A szocialisták ugyanakkor azt szögezték le, hogy megszavazzák Ana Brnabić kormányfői kinevezését.