A harminc éves Szabó Árpád (nyitóképünkön), aki tavaly augusztusban a feleségét, a huszonnégy esztendős Slavicát és a négyhónapos gyermeküket, Nikolinát is megölte, a hétfőn kezdődött tárgyalás elején közölte, hogy hallgatással kíván védekezni. A perben, mint tanúk, jelen voltak Slavica szülei, Liljana és Duško Đurić, akik közül a lány édesanyja azt mondta, hogy a kapcsolatuk elején még minden rendben volt, azonban amikor az esküvőre készültek, akkor már előkerültek a problémák.

 

Árpád alkoholista volt, és agresszív is, s amit mondott, azt a lányomnak meg kellett csinálnia – mondta a Blic napilapnak Ljiljana, aki abban bízik, hogy a tárgyalás során kiderül, Árpád miért ölte meg a lányát. Duško tavaly augusztus 14-én, a gyilkosság napján este kilenckor még beszélt a lányával. Az apa kiemelte, hogy Szabó Árpád nemcsak agresszív volt, de olykor dührohamok is rátörtek. Egyszer, amikor összeveszett a főnökével, egy bottal agyonvert egy bárányt – mondta a meggyilkolt nő édesapja, aki szerint Árpád féltékeny is volt.
Engem és a lányomat is többször durva szavakkal illetett, Slavicának azt is mondta, hogy egy kurva – nyilatkozta Duško Đurić.
A bíróság hétfőn meghallgatta Željko Štrbacot, annak a veterniki háznak a tulajdonosát, amelyben Slavica és Árpád egy szobát bérelt, és ahol a gyilkosság is történt. Štrbac már korábban is elmondta, hogy egyik hangos vitájuk alkalmával figyelmeztette a párt, hogy a házban mások is élnek, és nem lenne szabad, hogy az ilyen jeleneteknek megismétlődjenek.
A gyilkosság idején Štrbac éppen a házban élő testvérénél tartózkodott, és fél tizenegyes tájban fojtott zajra lettek figyelmesek, de nem tudták megállapítani, hogy a televízióból jött a hang, vagy újabb veszekedésről van szó. „Lazar szomszéd felhívott bennünket, s azt mondta, aggódik, hogy Árpád veri Slavicát. Bekopogtunk hozzájuk, de senki nem reagált, én hívtam Árpádot, de a telefont sem vette fel” – mesélte Štrbac, aki elmondta azt is, hogy aznap éjjel már semmilyen zajt nem hallottak.
„Másnap, amikor a szobájuk alatti műhelyemben voltam, észrevettem, hogy valami folyik a falon, s arra gondoltam, hogy ez vér. Fogtam a kulcsokat, felmentem a szobájukba és kinyitottam az ajtót. Slavica a fürdőszobában feküdt, nem lélegzett. Kirohantam, felhívtam a rendőrséget és vissza sem mentem addig, amíg nem érkeztek meg” – mondta Štrbac, aki hozzátette, hogy a csecsemőt a rendőrség a kiságyban találta meg, szintén holtan. Az orvos szakértő megállapította, hogy mindkettőjük nyakát elvágták.
A következő tárgyalást szeptember 12-re tűzték ki, amikor a bíróság meghallgatja a szakértőt és az egyik szomszédot. Szabót különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amiért akár negyven éves börtönbüntetést is kaphat.
Szerbiában a Tijana Jurić Alapítvány és a Blic napilap az idén márciusban indította el közös akcióját, amellyel azt szeretnék elérni, hogy változtassák meg a büntetőtörvénykönyvet, és a jövőben minden csecsemő- és gyermekgyilkos életfogytiglani börtönbüntetést kapjon.