A Kazinczy Ferenc Emlékparkban megnyílt a Széphalmi irodalmi herbárium. A közeli Sátor-hegyek festői környezetében egy élő kiállítás kapott helyet, amely mutatja be, hogy a szépirodalom miként ragadta meg ember és természet kapcsolatát.

 

A kert atmoszférája különös hangulatot kölcsönzött a kezdő hangokat megszólaltató Hangásznégyes kamarazenekar (Dombóvári János, Fehérné Sulyok Éva, Licskó Tibor és ifj. Dombóvári János) előadásának. Dankó Dénes, Sátoraljaújhely város alpolgármestere és Nyiri Péter, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója mondott köszöntőt, majd Saly Noémi irodalomtörténész beszélt természetünk kincseinek megkérdőjelezhetetlen értékéről, ember és élővilág kapcsolatáról, a növények gyógyító erejéről.
A kiállításhoz készült kiadványból – amelyet a Kazinczy Emlékcsarnokban őrzött, 1600-ból származó növénykönyv képei díszítenek – a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium két diákja, Matisz Dominika és Seres Eszter olvasott fel részleteket, olyan művészek alkotásait, akik környezetüket a legnagyobb érzékenységgel figyelték. A megnyitó végén lehetőség nyílt az Arany János által is leírt Marcza-fánk megkóstolására.
A látogatót az öreg diófa árnyékában elhelyezett asztalon memóriajáték várja, egy térkép és feladatsor pedig rejtvényes barangolást kínál a kertészház melletti gyümölcsösbe, az Emlékcsarnokhoz, a Kazinczy-sírkerthez és a nádashoz is elvezető élő tárlatban. A kiállítás sarjadó növényeit és a hozzájuk kapcsolt irodalmi idézeteket október végéig lehet megtekinteni a Kazinczy-park nyugalmat árasztó fái között.