Hétfőtől Magyarország vette át Lengyelországtól a visegrádi négyek soros elnökségét. Az elnökségváltás alkalmából Varsóban ünnepséget szerveztek. Magyarország id;n júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4-csoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét.

Orbán Viktor magyar kormányfő a varsói Királyi Várban tartott ünnepségen köszönetet mondott V4-es miniszterelnök-társainak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért. „Nekünk, négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni“ – jelentette ki, hozzátéve: a V4-ek támogatása miatt tudta, hogy Magyarország nem marad egyedül, amikor határai megvédésének jogáért küzd, olvasható az MTI összefoglalójában.

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnöknek országa V4-elnökségéért, amelyet rendkívül sikeresnek minősített.

Miniszterelnök-társaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttműködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. „Tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!“ – szorgalmazta Orbán Viktor, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat. „A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni“ – zárta szavait.

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő az ünnepségen. A V4 olyan országcsoport, mely „mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik“ – mondta. Hangsúlyozta: a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, „ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk“. A V4-eket „az állampolgáraik  biztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze“ – tette hozzá. „Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire“ – húzta alá a lengyel kormányfő.

A V4-soros elnökségének átadása előtt rendezték meg a lengyel fővárosban a visegrádi országok és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozóját.  A találkozó után a magyar miniszterelnök a többi között arra mutatott rá, hogy a különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak.

Orbán Viktor a hét miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a migráció témájáról szólva kifejtette: a tanácskozáson voltak olyan országok, amelyek világossá tették, hogy nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, „mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi“.

A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte: „a külső dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsőt tekintve“.

Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját – sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.